PORUKA AMERIČKOG AMBASADORA U BiH: “SAD će raditi sa BiH na tome da ona bude čvrsto usidrena u euroatlantsku zajednicu država”

Po njegovim riječima, Sjedinjene Države nastavit će raditi sa BiH na tome da ona bude čvrsto usidrena u euroatlantsku zajednicu država.

“Sretan sam što ću voditi poslove moje vlade fokusirane na podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine”, rekao je danas Michael J. Murphy, novi ambasador Sjedinjenih Država u BiH, tokom ceremonije predaje akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.
“Sjedinjene Države podržavaju očekivanja i želje svih građana Bosne i Hercegovine da njihovi izabrani lideri – na svim nivoima – rade na tome da obezbijede efikasniju, transparentniju i odgovorniju vlast, kao i kvalitetnije ekonomske prilike. Sjedinjene Države također podržavaju očekivanja građana u Vašoj zemlji da njihovi lideri svoje vrijeme i energiju usmjere na izgradnju svjetlije političke i ekonomske budućnosti Bosne i Hercegovine, uključujući promociju trajnog mira i istinskog pomirenja. Bit će mi zadovoljstvo raditi s Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu, kao i sa svim liderima u Bosni i Hercegovini na promociji reformi koje su ključne da bi Bosna i Hercegovina ostvarila svoj veliki potencijal”, kazao je.

Ambasador Murphy planira održati konferenciju za medije u skoroj budućnosti, tokom koje će govoriti o ključnim prioritetima Vlade Sjedinjenih Američkih Država za vrijeme svog mandata u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Murphy profesionalni je diplomata, jedan od viših zvaničnika Ministarstva inostranih poslova u rangu ministra savjetnika. U periodu između 2006. i 2009. godine bio je šef Političkog odjela u Američkoj ambasadi u Sarajevu. Prije stupanja na dužnost u Bosni i Hercegovini, ambasador Murphy bio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju od juna 2018. do septembra 2021. godine, kada je bio zadužen za evropska sigurnosna pitanja što je uključivalo i odnose SAD-a sa NATO savezom i OSCE-om, te za arktička sigurnosna pitanja i bilateralne odnose SAD-a sa Danskom, Estonijom, Finskom, Islandom, Irskom, Latvijom, Litvanijom, Norveškom, Švedskom i Ujedinjenim Kraljevstvom.
izvor:SB