BiH NA SAMOM DNU: Pogledajte koliko iznose prosječne plate u Europi

Svakodnevno svjedočimo rastu cijena osnovnih životnih namirnica, goriva i ostalih potrepština neophodnih za normalan život, ali ono što stagnira su – plaće i penzije.

Istina, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku kojom se najniža plaća od 1. januara povećava za 136 KM, odnosno iznosi 543 marke. Ova odluka ostaje na snazi do kraja ove godine.

Nadalje, novi propisi sada garantiraju da će najniže plaće biti usklađivane godišnje u zavisnosti od rastaMeđutim, i ovo povećanje je mizerno kada se u obzir uzme da potrošačka korpa koju svakog mjeseca izračuna Savez samostalnih sindikata BiH, u prosjeku iznosi oko 2.200 KM za četveročlanu porodicu.

Uzevši u obzir prosječnu plaću u BiH koja iznosi oko 1.100 KM, naša zemlja je na samom dnu europskih zemalja, što i nije iznenađujuće s obzirom na nizak životni standard te krizu u kojoj se BiH nalazi 30 godina.

Statistički pokazatelji o prosječnoj plaći pokazuju da je u Njemačkoj u odnosu na BiH ta plaća oko pet puta veća.

Naime, u Njemačkoj prosječna plaća iznosi 2.913 eura (5.697 KM), dok je u BiH taj iznos oko 1.100 KM (različito u RS i FBiH).

Najveću prosječnu plaću u Europi, prema podacima stranice salaryexplorer.om, imaju građani Luksemburga i ona iznosi čak 4.910 eura.

Nakon Luksemburga, najveća prosječna plaća u Europi je ona u Švicarskoj u iznosu od 4.717 eura, slijedi Danska s 3.562 eura te Norveška s 3.313 eura, a zatim Njemačka u kojoj je prosjek plaće 2.913 eura.

Poslije tih zemalja slijede Švedska u kojoj je prosječna plaća 2.770 eura, Austrija s 2.740, Finska s 2.509 te Francuska s prosječnom plaćom od 2.411 eura. ekonomije i cijena, počevši od 2023. godine.
Nije realno ni uspoređivati BiH sa ovim zemljama s obzirom na stepen razvijenosti, ali i zemlje regiona nas prestižu kada je ovo u pitanju.

Primjera radi, Srbija je do prije dvije godine imala nižu prosječnu plaću, a ona danas iznosi za oko 100 KM više od one u BiH.

U susjednoj Hrvatskoj prosječna plaća iznosi 7.000 kuna što je oko 1.753 KM.

Pretposljednji po visini plaće u zemljama okruženja su građani Sjeverne Makedonije koji prosječno dobivaju 895 KM mjesečno, a Albanija je daleko najlošija, prosječna plaća je 711 maraka.

Radiosarajevo