Vijesti

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izvrijeđao ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković

„Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, svjesna da BiH nema zakon o praznicima, stalno šalje tumačenja u skladu sa politikama SDA pokušavajući po svaku cijenu da uspostavi kontinuitet sa nepostojećom ratnom Alijinom BiH, a koji bi trebalo da bude prezentovan i u stranim državama s kojima imamo bilateralne odnose. To neće proći“, izjavio je za “Glas” ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ koji je, sa još 17 kolega iz diplomatsko-konzularne mreže koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska, potpisao otvoreno pismo u kojem su poručili ministrici Turković da „neće obmanjivati svjetsku javnost i da će, umjesto njenih instrukcija i slavlja praznika kojih nema, nastaviti da poštuju zakone i Ustav BiH“.

„Ovo nije njena prva takva instrukcija i pokušaj da uzurpira nadležnost Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom jer uoči svakog 1. marta, 11. jula i 25. novembra imaju slične instrukcije, gdje se Turkovićeva pokušava postaviti u poziciju ne samo osobe koja odlučuje u spoljnoj politici nego i zakonodavca“, kazao je Vranješ.

„Tražiti od nas, ambasadora i generalnih konzula, da svjesno obmanemo institucije zemalja prijema, interpretirajući bošnjačke vizije prošlosti u stranim državama, govori koliko bošnjačka politička elita odbija da shvati stvarnu poziciju, da su samo jedan od tri ravnopravna konstitutivna naroda i da BiH nije nacionalna država Bošnjaka. To je, u stvari, dobar primjer tzv. “bosanskog paradoksa” gdje se uočava da SDA i druge bošnjačke partije svojim postupcima zasnovanim na nerealnoj viziji BiH, u stvari, najviše rade na urušavanju temelja ove državne zajednice. Odnosno, svjedoci smo da Bošnjaci danas najviše nanose štete BiH, a mi, šefovi diplomatskih misija po svijetu, na to ćemo glasno ukazivati u zemljama u kojima službujemo“, kazao je Vranješ.
Podsjetimo, Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije u NATO.

Bio je asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci i prodekan za naučno-istraživački rad, a u medijima je optuživan da je plagirao magistarsku tezu “Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande”.

U izdanju Službenog glasnika Srbije u septembru ove godine je objavljena naučna monografija “Uspon jedne ideje – Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika”. Autori su Aleksandar Vranješ, Nenad Kecmanović i Željko Budimir.

(SB)

To Top
$(".comment-click-1139").on("click", function(){ $(".com-click-id-1139").show(); $(".disqus-thread-1139").show(); $(".com-but-1139").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });