Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izvrijeđao ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković

„Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, svjesna da BiH nema zakon o praznicima, stalno šalje tumačenja u skladu sa politikama SDA pokušavajući po svaku cijenu da uspostavi kontinuitet sa nepostojećom ratnom Alijinom BiH, a koji bi trebalo da bude prezentovan i u stranim državama s kojima imamo bilateralne odnose. To neće proći“, izjavio je za “Glas” ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ koji je, sa još 17 kolega iz diplomatsko-konzularne mreže koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska, potpisao otvoreno pismo u kojem su poručili ministrici Turković da „neće obmanjivati svjetsku javnost i da će, umjesto njenih instrukcija i slavlja praznika kojih nema, nastaviti da poštuju zakone i Ustav BiH“.

„Ovo nije njena prva takva instrukcija i pokušaj da uzurpira nadležnost Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom jer uoči svakog 1. marta, 11. jula i 25. novembra imaju slične instrukcije, gdje se Turkovićeva pokušava postaviti u poziciju ne samo osobe koja odlučuje u spoljnoj politici nego i zakonodavca“, kazao je Vranješ.

„Tražiti od nas, ambasadora i generalnih konzula, da svjesno obmanemo institucije zemalja prijema, interpretirajući bošnjačke vizije prošlosti u stranim državama, govori koliko bošnjačka politička elita odbija da shvati stvarnu poziciju, da su samo jedan od tri ravnopravna konstitutivna naroda i da BiH nije nacionalna država Bošnjaka. To je, u stvari, dobar primjer tzv. “bosanskog paradoksa” gdje se uočava da SDA i druge bošnjačke partije svojim postupcima zasnovanim na nerealnoj viziji BiH, u stvari, najviše rade na urušavanju temelja ove državne zajednice. Odnosno, svjedoci smo da Bošnjaci danas najviše nanose štete BiH, a mi, šefovi diplomatskih misija po svijetu, na to ćemo glasno ukazivati u zemljama u kojima službujemo“, kazao je Vranješ.
Podsjetimo, Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije u NATO.

Bio je asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci i prodekan za naučno-istraživački rad, a u medijima je optuživan da je plagirao magistarsku tezu “Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande”.

U izdanju Službenog glasnika Srbije u septembru ove godine je objavljena naučna monografija “Uspon jedne ideje – Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika”. Autori su Aleksandar Vranješ, Nenad Kecmanović i Željko Budimir.

(SB)