Vijesti

ADIS AHMETOVIĆ O ZAKLJUČCIMA HNS-a: “Izbori će sigurno biti održani”!

U Mostaru je danas održano Prvo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH), nevladine udruge Dragana Čovića, šefa Hrvatske demokratske zajednice u našoj zemlji (HDZ BiH). Čović se obratio javnosti pročitao sedam zaključaka koji su danas, istaknuo je šef HDZ-a, jednoglasno usvojeni na zasjedanju.
Izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović prokomentarisao je zaključke sa današnje vanredne sjednice HNS-a.
Ističe da su planovi sprječavanja izbora u BiH ili stvaranje drugog entiteta još jedan pokušaj etnonacionalističkih snaga da potaknu destabilizaciju Zapadnog Balkana.

– Više je nego iritantno da hrvatski predsjednik tvrdi da će spriječiti izbore u drugoj zemlji ili da se stvara treći entitet Herceg-Bosna. Nećemo to dopustiti i nećemo dopustiti da budemo taoci takve politike – rekao je Ahmetović.

Poručuje da teritorijalni integritet i suverenitet BiH nisu za pregovaranje.

– Podržat ćemo sve one koji se zalažu za pluralističke demokratske regije i ne idu etnonacionalističkim putem. U tom smislu visoki predstavnik Christian Schmidt ima našu punu podršku. Drugi prioritet je sveobuhvatna izborna reforma i održavanje izbora u oktobru – potcrtao je Ahmetović.

Na kraju je zaključio da će izbori sigurno biti održani, te da u tom procesu treba osigurati zakonito i transparentno provođenje izbora pod monitoringom međunarodne zajednice.

izvor:(Vijesti.ba)

To Top