Vijesti

BURNA RASPRAVA PRED KAMERAMA: Zahiragić: Odrekni se Herceg-Bosne! Karamatić: Nikad! (VIDEO)

Nakon zaključaka Predsjedništva HNS-a, a uoči današnjeg vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, u studiju Face TV žučna rasprava između Harisa Zahiragića i Marija Karamatića. Hoće li HNS bojkotovati, blokirati izbore u BiH? Je li SDA pristala na legitimno predstavljanje Mostarskim sporazumom? Šta je hrvatsko pitanje? Može li doći do otcjepljenja RS-a? Je li krajnji cilj Hrvata u BiH treći entitet? Šta predstavlja Herceg-Bosna? Ko je izdao bh. Hrvate: SDA, HDZ ili stranci?

Karamatić: “Tuđman je prodao bh. Hrvate! Nikad ne bih otišao na održavanje Dana RS-a!”

Zahiragić: “Ja sam spreman glasati za nebošnjaka! Jeste li Vi spremni glasati za nehrvata? Nisam ja Komšićev advokat! Nemojte njegovati tradiciju Herceg-Bosne, nego Bosne Srebrene! To vam je puno veća šansa!”

Karamatić: “Ni jedne! Pusti me da završim! Ako se narodi svađaju, ne moramo se nas dvojica svađati! Izetbegović je rekao da će potpisati sve što odobri Venecijanska komsija, a nije potpisao! Herceg-Bosna je dio BiH!”

Zahiragić: “Kakva Herceg-Bosna?! Pa imam i ja kući razne mape i vizije BiH!”

Karamatić: “DF je priljepak SDA! Hajmo Mostarski sporazum primijeniti u Federaciji!”

Zahiragić: “Ako bi izabrali etničke prefikse, mogli bi biti izabrani i Čović i Komšić u Predsjedništvo!”

Karamatić: “O ovlastima Doma naroda nema pregovora; to je crvena linija!”

Zahiragić: “Ovo je talačka kriza!”

Karamatić: “U situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u Federaciji slična situaciji u kojoj su bili Bošnjaci u Mostaru!”
Zahiragić: “Federacija je i vaša, i moja, i Komšićeva, i Čovićeva!”

Karamatić: “Objasni to u svojoj centrali u stranci! Imamo dva izbora: ili pravimo funkcionalnu državu ili…”

Zahiragić: “HNS pokušava da ospori CIK! Je li vam CIK sporan?”

Karamatić: “Meni je sporno što ti hoćeš dlaku na četvero podijeliti! Ova zemlja je najjadnija u Evropi po svim statistikama!”

Zahiragić: “Meni je dobra! Niko ne bježi iz BiH!”

Karamatić: “SDA je spremna da se bori za BiH do zadnjeg Bošnjaka! Ja bih da ostane tih Bošnjaka! Pitanje je želimo li napraviti funkcionalnu BiH!”

Zahiragić: “Moramo podvući zajedničke crvene linije! Ja istovremeno čujem i ezan i crkvena zvona! Hrvati mi ne smetaju!”

Karamatić: “HNS neće odstupiti od onoga što sutra zaključimo! U ovoj fazi nema cijepanja, ali disolucija nije isključena!”

Zahiragić: “Ko pokuša da je podijeli – završit će kao oni u Hagu!”

Karamatić: “Ni jedne sad dok ne završim! Moramo prevazići tri straha: strah Bošnjaka od raspada BiH, strah Hrvata od preglasavanja i strah Srba od ukidanja RS-a! Ratko Mladić je ratni zločinac i tu nema dileme! Srbima je on heroj! Ne može se to prevazići! Može se prevazići samo ukidanjem strahova i pravljenjem funkcionalne države! Ovakva BiH ne zaslužuje da postoji! Nikada ne bih otišao na obilježavanje Dana RS-a! Ne očekujem da Bošnjaci dođu na obilježavanje Dana Herceg-Bosne!”
POLEDAJ VIDEO:

izvor:facetv

To Top