Vijesti

BOŽO LJUBIĆ ČLAN HNS-a: nakon reformi izbornog zakona “pristupiti racionalnijoj administrativno-teritorijalnoj organizaciji zemlje”!

Član Predsjedništva HNS-a Božo Ljubić uoči današnje sjednice kazao je da nakon što se reformiše Izborni zakon Bosne i Hercegovine treba pristupiti racionalnijoj administrativno-teritorijalnoj organizaciji zemlje, prenosi Klix.

Na početku je komentarisao nacrt zaključaka HNS-a koji su procurili u javnost.

“Ja bi rekao da su ti nacrti zaključaka, ako su uopće bili nacrti, krivo interpretirani. Osnovna zadaća današnjeg vanrednog zasjedanja HNS-a je učiniti ono što hrvatski narod i Bosna i Hercegovina očekuje od nas, a to je zaštititi opstojnost hrvatskog konstitutivnog naroda i zaštititi BiH od antiustavnih napada”, kazao je Ljubić.

Dodao je da oni kao “legitimni predstavnici” Hrvata vide BiH kao cjelinu od Save do mora.

“Mi smatramo da u ovom momentu trebamo doći do kvalitetnih izmjena Izbornog zakona koji će harmonizirati odnose Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH na temelju izvornih načela Dejtonskog mirovnog sporazuma. To jeste omogućiti svakom konstitutivnom narodu da dobije svoje legitimne političke predstavnike, a onda nakon stabilizacije političkih prilika u jednoj nadam se boljoj, normalnijoj političkoj klimi doći u situaciju da razgovaramo o racionalnijoj administrativno-teritorijalnoj organizaciji zemlje. Jer zemlja sa tri miliona stanovnika, sa 14 ustava i 14 vlada, 150 ministara teško može biti racionalna i kompetitivna u Evropi”, smatra Ljubić.
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je da su zaključci koji su objavljeni u medijima zapravo zastarjeli i da ne odgovaraju onome što će biti usvojeno danas.

“To je jedan stari draft, to je u velikoj mjeri modificirano, danas ćete ih nakon zasjedanja HNS-a čuti jer zaključke će usvajati plenarno zasjedanje neće predsjedništvo HNS-a”, rekao je Cvitanović.

Dodao je da je značajan odziv, jer će biti preko 550 ljudi prisutno.

“Svi su u atmosferi očekivanja i zaključaka i budućnosti BiH. Ja vam mogu samo reći da će zaključci biti u skladu s Ustavom i zakonima BiH. U ovom trenutku dajemo šansu BiH, pružamo ponovo ruku da definišemo naše odnose na bazi ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana”, rekao je Cvitanović.

Na pitanje da li je ovo historijski trenutak on je kazao da je u BiH stotine historijskih trenutaka, te da ne bi koristio tu riječ.
izvor:SB

To Top
$(".comment-click-1112").on("click", function(){ $(".com-click-id-1112").show(); $(".disqus-thread-1112").show(); $(".com-but-1112").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });