STRANKA ZA BiH: “Usvojiti izmjene Izbornog zakona koje će spriječiti krađu glasova”

Zadnji dana najviše se polemiše oko promjene izbornog zakona. Oglasili su se iz stranke ZABIH.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva domaće političare koji imaju snagu odlučivanja u Parlamentu BiH da usvoje Izmjene izbornog zakona koje će tehnički unaprijediti izborni proces.

“U ovom trenutku je važno digitalizirati izborni proces uvođenjem tehničkih inovacija kako bi se spriječila krađa glasova koja je do sada bila evidentna. Poznato je da pojedine političke partije instruiraju svoje članove u biračkim odborima da prepravljaju rezultate i na taj način poništavaju istinsku volju građana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je opredijeljena za poštene izbore jer je zloupotreba procesa dovela do apstinencije velikog broja građana i raširenog nepovjerenja u rezultate glasanja.

Unaprijeđenjem izbornog procesa treba se omogućiti skeniranje listića i brojanje glasova na licu mjesta te automatsko slanje u Općinsku izbornu komisiju i Centralnu izbornu komisiju zajedno sa potpisanim zapisnicima. Ovakvim pristupom će se izbjeći i manipulacija da umjesto mrtvih glasaju članovi biračkih odbora nakon zatvaranja biračkih mjesta. Lažna glasanja su se dešavala i umjesto odsutnih građana koji trenutno žive van granica Bosne i Hercegovine, što bi na ovaj način također bilo spriječeno.

Kako bi se dodatno uvjerili u pravi identitet glasača moguće je pribjeći i korištenju AFIS uređaja kojim bi glasač skenirao otisak prsta i potvrdio svoj identitet. Postavljanjem nadzornih kamera na biračka mjesta stvorilo bi se dodatno osiguranje ispravnosti izbornog procesa. Tehničko unaprijeđenje podrazumijevalo bi i digitalnu centralizaciju brojanja i obrade glasova, čime bi se eliminisao svaki oblik prevare”, navode iz SBiH.

Kada je u pitanju glasanje iz dijaspore, gdje živi jedan trećina građana Bosne i Hercegovine, i čiji broj se nažalost konstantno povećava, potrebno je omogućiti videoidentifikaciju birača kao što se radi u bankama širom Evropske unije.

“Tehnologija videoidentifikacije je odavno u upotrebi i samo se treba naručiti i instalirati. Implementacijom nabrojanih tehničkih unaprijeđenja vratio bi se integritet izbornom procesu, što bi vratilo povjerenje građana u rezultate o kojima bi konačno odlučivali glasači”, zaključuju iz ove stranke.
izvor:SB