SPECIJALNI AMERIČKI IZASLANIK U KONGRESU OTKRIO PLANOVE: “Naše aktivnosti su usmjerene prema Dodiku, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj “

Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a odgovorao je na pitanja odbornika koji su bili posebno zainteresovani za situaciju u Bosni i Hercegovini.

Jedna od odbornica kazala je za člana državnog predsjedništva i lidera SNDS-a Milorada Dodika kako je “remetalački faktor” i da joj je bilo drago kada su mu uveden sankcije.
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan istakao je iako je Dodik akter sa kojim je “teško raditi”, nije jedini koji pravi probleme.

“Naše aktivnosti su usmjerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korpucija. To je najkorumpiranija država na Balakanu i treća u Evropi, i to je najveći razlog za odlazak mladih, te najveća prepreka za euroatlantske intregarcije”, poručio je Gabriel Escobar.

On je u Kongresu pojasnio šta se treba uraditi kako bi se stabilizovala situacija u Bosni i Hercegovini.

“Rješenjem izborne reforme popraviti odnose između Bošnjaka i Hrvata i nastaviti dijalog kako bi se Srbi vratili u državne institucije. Također, spriječiti Dodika da nanese dodatnu štetnu institucijama”, zaključio je Escobar tokom današnjeg svjedočenja u Kongresu SAD-a.
POGLEDAJTE VIDEO:


izvor:SB