Koji je pravi razlog nedolaska predsjednika Srbije: “Da li je to distanciranje…”

To što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas nije došao na centralno obilježavanje Dana državnosti Srbije, tzv. Sretenje, dan kada je počeo Prvi srpski ustanak, a Karađorđe izabran za njegovog vođu, postala je iznenada “velika priča” u medijima.

Mnogi su u tome dali (pre)veliki značaj i tražili logično političko objašnjenje pa i činjenicu da se predsjednik Srbije distancira od člana Predsjedništva BiH, “lidera bosanskih Srba” i predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i pod prijetećom međunarodnom izolacijom, a zbog pravnog nasilja i destabilizacije Bosne i Hercegovine.
“Ako je Vučić rekao da proslavu organizuju vlade Srbije i Republike Srpske, zašto je premijerka tu kao izaslanik predsednika Vučića?! I gdje su Vučić i Dodik, a gdje ambasadori? Pitam se, pitam se”, napisala je analitičarka Svetlana Cenić.
Mediji podsjećaju da su ambasadori pojedinih zemalja EU, navodno, ranije poručili Vučiću da neće doći na obilježavanje ukoliko na događaju bude Dodik.
Za Radiosarajevo.ba rekao je poznati beogradski novinar i analitičar Boško Jakšić:
“Ono što karakteriše te odnose na relaciji Vučić – Dodik, Beorgad – Banja luka jeste odnos toplo-hladno. Može da se kaže da ne postoji kontinuitet nekog pretjeranog entuzijazma prema Dodiku. Ali i kada predsjednik Vučić sebe malo distancira, vjerovatno pod pritiskom Zapada koji to od njega očekuje, to ne znači da se već sutra neće približiti Dodiku”
izvor:Radiosarajevo