Vijesti

SRAMOTNE TVRDNJE PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE SRBIJE: “Ivica Dačić je govorio o genocidu, Sarajevu i Željku Komšiću…

Komentirajući zakon koji je u BiH nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, Dačić je kazao da “taj akt treba da bude ukinut i da bi BiH što prije trebala da izađe iz takvog statusa, da “ima šanse za neki normalan život sva tri naroda i oba entiteta”.
Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Republiku Srpsku smatra vrhovnim nacionalnim državnim interesom srpskog naroda i Srbije, odnosno njenim vitalnim interesom, žilom kucavicom.

Dačić smatra da je potrebno da, bez ikakvog miješanja u unutrašnje stvari BiH, Srbija i Republika Srpska imaju redovne konsultacije na političkom nivou, da usklađuju na neki način svoje političke stavove.

“To je jedna strana priče, a druga strana, postoje krugovi kod nas koji kada kažete Evropljanin, misle da treba da budete antisrbin. To su Srbi, ali oni koji ne bi dali samo Republiku Srpsku, oni bi dali i Terazije samo da mogu uz pomoć njih da dođu na vlast. Tačno je da postoji jedan krug koji tako misli, ali ne samo o RS-u, oni tako misle i o Kosovu”, kazao je Dačić za ATV.

On je kazao da većinska Srbija daje apsolutnu podršku i ponosna je na postojanje Republike Srpske, koja je, kako je rekao, najveći historijski uspjeh srpskog naroda poslije Prvog svjetskog rata.

Komentirajući zakon koji je u BiH nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, Dačić je kazao da “taj akt treba da bude ukinut i da bi BiH što prije trebala da izađe iz takvog statusa, da “ima šanse za neki normalan život sva tri naroda i oba entiteta”.

“BiH je tri naroda i dva entiteta, svako narušavanje toga može da izazove neravnotežu i nestabilnost, a ovo što je uradio Inzko i uopšte ponašanje tih visokih predstavnika proteklih godina je uvek bilo na neki način destabilizujuće za BiH”, rekao je on.

Dačić smatra da stranci ne treba više da učestvuju u vlasti i da imaju bilo kakve kompetencije kada je riječ o BiH.
“Mislim da su svi u BiH dovoljno odrasli da imaju visoku svest o tome”, naveo je Dačić.

On je kazao da je pitanje nametnutih izmjena Krivičnog zakonika BiH, prema kojim se može krivično odgovarati za negiranje genocida duboko politizovano i da ne utiče dovoljno na sankcionisanje ratnih zločina ili genocida, nego dodatno politizuje situaciju i podstiče opravdavanje takvih zločina ili genocida.

“Ako je u Sarajevu pre rata živelo više od 100.000 Srba i da tome dodamo Jugoslovene, koji su `tu negde` po nacionalnoj pripadnosti, a da ih sada ima manje od 10.000, šta se desilo sa njima? U Prizrenu je živelo 10.500 Srba, a sada ih ima 23, a u Prištini od 50.000 Srba sada ih ima 400. Ko je tu počinio genocid?”, upitao je Dačić.

“Zar nije frustrirajuće da u BiH 30 godina nakon tih konflikata ne može da se krene dalje od toga ko je kriv za sve. Koliko decenija će biti potrebno da se krene dalje? Ja ne razumem gde to vodi?”, kazao Dačić, te dodao da se Srbija zalaže za to da se poštuje Dejtonski sporazum i protiv toga je da se razvlašćuje Republika Srpska ili drugi entitet, kao i protiv nametanja odluka suprotnih Dejtonskom sporazumu.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić upitao je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića „zbog čega se zalaže za priznanje Kosova i po kom to principu, ako se zna da južna srpska pokrajina nikada nije bila republika u Jugoslaviji, a istovremeno tvrdi da se Srbija miješa u unutrašnje stvari u BiH“.

“Ako se zalažemo za poštovanje Dejtonskog sporazuma, mi se ne mešamo u unutrašnje stvari u BiH. Srbija ima legitiman interes da brine o Srbima koji žive van Srbije i to je naše pravo po svim međunarodnim konvencijama, a ne mešanje. Znači, nije mešanje ako dođe strani avion sa naoružanjem iz islamskih zemalja, a jeste kada mi damo političku izjavu”, rekao je Dačić.

On je za kazao da bi na eventualnu posjetu Komšića Kosovu odgovorio posjetom Republici Srpskoj, koja je međunarodno priznata.

“Bilo bi mu bolje da ode u Zagreb, da bude sa svojim narodom koji ga je izabrao. Sve dok tako vodimo politiku, ovaj narod nema koristi od toga”, kazao je Dačić.
On je naveo da je o islamskim ekstremistima i teroristima sa ovih prostora, prvenstveno sa područja Kosova i iz BiH, lično dostavio podatke vlastima SAD-a.

“Dajte da nađemo zajednički interes, jer nemoguće je da ne postoji. Kako onda mislite da nametnete svoj interes ako nemamo zajednički? Mora da se dođe do kompromisa”, rekao je Dačić i dodao da od ovakve politike narod nema nikakve koristi.

On je upitao kako neko misli da riješi problem BiH – da protjera Srbe i Hrvate da bi Bošnjaci bili sami?

“Ili hoće da Hrvati i Srbi proglase svoje države u BiH, ako oni prihvataju da je Kosovo nezavisna država?”, pita Dačić.

Dačić je rekao da bi Zapad volio da sada Srbija utiče na Republiku Srpsku, ali je jasno rečeno da to nikada neće biti na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

“Zbog regionalnog mira i stabilnosti su neophodne konsultacije između Beograda i Banje Luke i niko ne treba u tome da gleda kao bilo kakvu opasnost ili mešanje u unutrašnje stvari. Po kojim principima je prekinut rat u BiH? To je ravnopravnost sva tri naroda i oba entiteta. I tu je kraj, mi nemamo više šta o tome da pričamo”, kazao je Dačić.

On je rekao da je u trenutku kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost reagovanje srpske države bilo sramotno, navodeći da je tadašnje rukovodstvo trebalo reći da Srbija priznaje Republiku Srpsku.

“Šta bi bilo da su premijer i predsednik Srbije Vojislav Koštunica i Boris Tadić imali onu osobinu koja bi trebalo da krasi jednog muškarca, da su kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, i to priznali zapadnjaci, da je rekao da Srbija priznaje Republiku Srpsku? Ko bi mogao da kaže reč?”, upitao je Dačić.
izvor:SB

To Top
$(".comment-click-1016").on("click", function(){ $(".com-click-id-1016").show(); $(".disqus-thread-1016").show(); $(".com-but-1016").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });