Vijesti

“GRAĐANSKA INCIJATIVA ZA DOSTOJANSTVENU BIH” PRIPREMILI PISMO SCHMIDTU:”Ne dozvolite da izbori budu odgođeni”!

Predstavnici neformalne i apolitične Facebook grupe “Građanska inicijativa za dostojanstvenu BiH” pripremili su tekst pisma koje će prem najavi danas uputiti visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu povodom najava odgode izbora.
PISMO PRENOSIMO U CIJELOSTI:

“Poštovani gospodine Christian Schmidt,

Građanska inicijativa za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu” je neformalna nepolitička grupa građana iz cijele Bosne i Hercegovine koja trenutno broji 40.560 članova, koja pored ostalog zahtijeva jednaka ljudska i građanska prava u skladu sa Poveljom o ljudskim pravima, presudama EU sudova i zaključcima Vijeća EU. Građani BiH žele život dostojan čovjeka za sebe, svoju djecu, porodicu, prijatelje, komšije i čitavu državu na način kako je to moguće u susjednim državama kao i čitavoj Evropi i svijetu.

Obraćamo Vam se iz razloga što se građani BiH već trideset godina suočavaju sa teškim okolnostima ugrožavanja sigurnosti, zdravlja, života kao i dalje prijetnje perspektivi normalnog življenja i ljudskim pravima.

Građani su izloženi stalnim nasilnim prijetnjama cijepanja države, prijetnjom sile i stalne prijetnje ratom u kojima su im ugrožena ljudska prava i život dostojan čovjeka po mjerilima i načinu življenja građana država EU ili bar minimalno na način kako žive građani u susjednim državama.

Svi ovi problemi nastaju zbog sistemske neuređenosti države BiH i nemogućnosti uspostavljanja pravila i sistema koji će funkcionisati na stvarni demokratski način i biti od koristi građanima, a ne na njihovu štetu, a kako se to sada dešava. U proteklih više od deset godina se dešavaju stalna blokiranja institucija i države po svim osnovama: budžeta, funkcionisanja institucija i preuzimanju acquis-a radi pristupa EU i NATO. Brojni su problemi zbog nefunkcionisanja države i neprimjene demokratskih principa radi uređenja bolje države. Bosna i Hercegovina i njeni građani moraju da slijede najbolje tradicije evropske demokratije u kojoj država osigurava i garantuje prava i obaveze svakog stanovnika na cijelom svom teritoriju. Sva ova nametnuta nesigurnost i neusklađenost primjene ljudskih prava i funkcionisanja institucija BiH omogućava visoku korupciju, pljačku i tendenciju cijepanja države sa konačnim ciljem otuđenja dijelova teritorije BiH.

Podsjećam da je pored obaveze primjene Povelje o ljudskim pravima, presuda EU sudova i zaključaka Vijeća EU, u originalnoj jedino mjerodavnoj verziji Aneksa IV Dejtonskog sporazuma u preambuli navedeno:

“… Bosniacs, Croats and Srebs, as constituent peoples (along with Others) and citizens of Bosnia and Herzegovina…”. Prema tome ustavotvorni elementi su: Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Ostali i građani BiH. Trenutno se vode pregovori oko moguće budućnosti građana i države BiH. Iako građani koji se također trebaju pitati o tome, pregovore vode samo „vođe“ tri naroda i pojedine političke stranke.

U ovom trenutku se vode razgovori o izmjeni Izbornog zakona BiH te se nameću principi koji nisu u skladu sa ranije navedenim standardima i zahtjevima evropskih institucija. Posljednja ideja učesnika u pregovorima je da se u tom cilju izvrši odlaganje izbora koji su predviđeni u ovoj godini. Pored svih neprincipijelnih zahtjeva smatramo da je ovaj zahtjev o pomjeranju izbora neprihvatljiv. Stoga Vas molimo da u interesu svih građana i države BiH ne dozvolite pomjeranje izbora, te da omogućite da se isti provedu u tehničkom smislu na način da se onemogući zloupotreba tog procesa kako bi bio ispoštovan makar minimum prava i dostojanstva napaćenih građana ove države.

Molimo Vas da do uspostave stvarnih demokratskih principa u ovoj državi omogućite provođenja izbora u terminu kako je to propisano, a sve u skladu sa onim kako ste i sami saopštavali javnosti da će se izbori provesti u svakom slučaju, bez obzira na političke pregovore.

Pored navedenog molimo Vas da prihavtite činjenicu da građanki i građana u BiH ima i puno više od pojedinih naroda, te da nas uvijek imate u vidu vezano i za druga pitanja koja su od interesa za građane BiH”.

S poštovanjem,
Predstavnici “Građanske inicijative za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u pismu.

To Top
$(".comment-click-1025").on("click", function(){ $(".com-click-id-1025").show(); $(".disqus-thread-1025").show(); $(".com-but-1025").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });