Advokat Asim Crnalić: “Dodik i NSRS nisu počinili krivično djelo”!

Advokat Asim Crnalić u razgovoru za N1 kazao je da ništa što radi Milorad Dodik ili NSRS nije krivično djelo, pa samim tim nije ni za djelovanje pravosuđa. A razlog je što naš Kazneni zakon ne prepoznaje ovakva djela. Dodaje da postoji tijelo koja ima sve ovlasti da djeluje, ali po njegovom sudu – to neće.
Je li usvajanje Zakona o VSTV-u kazneno djelo?
Nije kazneno djelo bez obzira što se time podriva ustavni poredak i što taj čin predstavlja napad na ustavni poredak. Jučer me na ulazu u moj ured sreo kolega i kaže: “Moja žena se ljuti na vas kada ste rekli da ono što radi Dodik nije krivično djelo”. To sam baš na N1 rekao. Najveći broj aktivnosti koje poduzimaju tijela RS, a odnose se na razvlašćenja države je napad na ustavni poredak. Nažalost, sve te aktivnosti Krivični zakon nije inkriminirao, dakle ne postoji opisi tih krivičnih djela koja bi bile obuhvaćena. Napad na ustavni poredak koji pretpostavlja silu ili uz prijetnju upotrebe sile je krivično djelo. U prijevodu – sve ovo što poduzimaju tijela NSRS i pojedinci nije obuhvaćeno kao krivično djelo u Krivičnom zakonu. Dodik to radi jer to zna, ima pravne savjetnike. Dodik je samo jednom došao na granicu, zamalo je počinio krivično djelo.

Dodik je najavio da će pripadnicima SIPA-e ili državnog pravosuđa biti zabranjen ulazak u entitet?

Ako bi u zabrani ima naznake upotrebe sile onda je to krivčno djelo Napad na ustavni poredak.


Ukoliko bude VSTV RS i VSTV BiH, kako će to izgledati na terenu, konkretno u Republici Srpskoj?

Da dva tijela odlučuju o istom pitanju – to je u klasičnom smislu sukob nadležnosti i tada bi Ustavni sud odlučivao jer mi nemamo vrhovni sud. Čuo sam da je predložena odgoda njegove primjene (Nacrta zakona VSTV RS). To još nije za ispitivanje ustavnosti. Pod pretpostavkom da se stvari istjeraju do kraja taj zakon bi bio predmet ustavnog preispitivanja. OHR je tumač Ustava, tako da bi to pitanje nedvojbeno bilo riješeno na štetu Republike Srpske.

Da li će eventualna istraga u vezi sa ovim predmetom proći kao ona u vezi sa referendumom u RS?

Ne vjerujem da može jer je to preozbiljna stvar da bi bilo prepušteno inerciji. Ako se dogodi da Ustavni sud donese odluku da je taj zakon neustavan i ukine ge, ili odredi vrijeme za NSRS da ga ukine, u tom slučaju Tužilaštvo ima ozbiljan zadata da procesuira one koji nisu izvršili odluku.

Neke moje kolege, koje emocionalno reaguju uprkos tome što su znalci, daju ljudima nadu da je moguće da pravosuđe reaguje. Pravosuđe ne može uvodit politički red, jedino ko sve može je visoki predstavnik, ali on neće. To ne može niti jedna ambsada, ali visoki predstavnik ima kraljevske ovlasti. Ja sam kao pravnik nezadovljan kad je u pitanju OHR. Znam šta mogu, a šta ne čine. OHR je tu da štiti državu, visoki predstavnik je protektor i on je dužan osigurati da institucije profukcionišu. Inače, što će tu? Moram biti grub zbog javnosti. Dakle, on može ako hoće. Budući da ništa ne čini, moj zaključak je da neće.
izvor:N1