OČEKIVANO ILI NE: Propali pregovori lidera o izmjenama Izbornog zakona BiH

“Mislim da se rješenje može naći, to nije floskula”.

Kao što se i očekivalo, SDA, SBB BiH, NiP, HDZ BiH i HDZ 1990 nisu postigli dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH zbog čega nije isključena mogućnost odgađanja oktobarskih izbora.

U suštini, nakon jučer održanih pregovora, a sudeći prema izjavama lidera, pozicije oko izmjena Izbornog zakona BiH ostale su iste kao u Neumu, a neposredno pred početak pregovora Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde istakli su da je zbog nepostojanja dogovora moguće odgađanje izbora te da se o toj opciji već govori i u međunarodnim krugovima.

“Mislim da se rješenje može naći, to nije floskula. Svi sazrijevamo i mislim da smo se približili. Ne mislim kazivati detalje”, rekao je Izetbegović nakon pregovora održanih u Parlamentu BiH.
Neposredno pred taj sastanak, Izetbegović je rekao da je moguće da se prolongiraju izbori te da bi to podržala i međunarodna zajednica ako vidi da su pregovarači na tragu dogovora, ali je istovremeno naglasio da se izbori mogu pomjeriti na novembar ili decembar te da ne bi trebalo ulaziti u iduću godinu.

“Svi moraju nešto popustiti. Mi smo rekli da Hrvati trebaju birati predstavnika, ali da on predstavlja sve”, rekao je Izetbegović.

Također, naglasio je da je bolje da se nađe rješenje i stabilizuju odnosi koji će razvezati čvor između Hrvata i Bošnjaka te da će izbora biti, ali je pitanje kakvih.
(NN)