Komšić sa premijerom Sanchezom: “Španija će iskoristiti sve kontakte kako bi pomogla BiH”…

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa premijerom Španije Pedrom Sanchezom u sjedištu Vlade Španije u Madridu.

Na sastanku koji se održava za vrijeme Komšićeve visoke državne posjete Španiji, razgovarao je o jačanju međusobnih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije, premijer Sanchez iskazao je posebnu želju da se Španija više angažira u pomoći Bosni i Hercegovini na putu u EU i NATO.

U tom smislu je premijer Sanchez naglasio i kako će Španija koristiti svoje kontakte kako bi pomogla Bosni i Hercegovini, zatražio je da se kontakt s predsjednikom Komšićem redovno održava kako bi iz prve ruke mogli znati stvarno stanje u Bosni i Hercegovini. Premijer Sanchez je prihvatio i Komšićev poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu.

Komšić je premijer Sancheza upoznao sa posljednjim događanjima u Bosni i Hercegovini, zahvalio se na dosadašnjoj pomoći koju je pružila Španija, i izrazio zahvalnost premijeru Sanchezu na stavu da je poštovanje i pridržavanje prioriteta iz mišljenja Evropske komisije bitno za napredak Bosne i Hercegovine prema EU.

Komšić i premijer Sanchez razgovarali su o unapređenju predsjednika ekonomskih odnosa i turističke suradnje.


izvor:SB