CHRISTIAN SCHMIDT UPOZORIO REŽIM U RS-u: “Ovo predstavlja kršenje sporazuma iz 2004. godine!”

Narodna skupština Republike Srpske je počela danas, a na dnevnom redu se našao i prijedlog za osnivanje visokog sudskog i tužilačkog vijeća ovog entiteta. Na ovakvo antidejtonsko djelovanje reagovali su mnogi, a oglasio se i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.
Uspostava jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na državnom nivou bila je ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH moderniziralo u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrasno, nezavisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlji, navodi se u izjavi visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

Država BiH i oba entiteta u martu 2004. godine su donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH, naveo je.
“Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma. Time se ugrožava uticaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava. Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i uticaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije”, stoji u izjavi.

Visoki predstavnik će o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.
IZVOR:SB