DENIS ZVIZDIĆ ODGOVORIO NA NAPADE HRVATSKIH I SRPSKIH POLITIČARA:”Nepravedno i neargumentovano optuživanje i vrijeđanje Bošnjaka treba odmah presta”!

Zato je krajnji bezobrazluk optuživati Bošnjake za nepostojeći centralizam i unitarizam, ili izjednačavati njihovu politiku sa velikosrpskom i agresorskom politikom Slobodana Miloševića zbog koje su ubijene, masakrirane, silovane, spaljivane, mučene i protjerane stotine hiljada bošnjačkih porodica, muškaraca, žena i djece.
“Pojedini dužnosnici iz Republike Hrvatske, kao i predstavnici bh. političkih partija sa hrvatskim predznakom, kao i oni koji dolaze sa teritorije bh entiteta RS, trebaju prestati sa neutemeljenim izjavama da se FBiH pretvara u bošnjački entitet i da Bošnjaci teže ka unitarnoj i centraliziranoj BiH, jer za takvu tvrdnju nemaju niti jedan validan argument”, napisao je na svom Facebook profilu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

“Istovremeno, mora se prestati sa uvredljivim, monstruoznim, zlonamjernim i neistinitim izjavama da je politika koju vode dužnosnici iz reda bošnjačkog naroda jednaka politici ratnog zločinca Slobodana Miloševića, jer se time na najbrutalniji način izjednačavaju žrtve sa dželatom”, kazao je Zvizdić.

Prema njegovom mišljenju, riječ je o velikoj obmani i ogavnom riječniku s ciljem denunciranja i anatemisanja Bošnjaka.
“Takva politika je lako prepoznatljiva, ali i lako oboriva, jer je retrogradna, osvetnička, falsifikatorska i bazirana na mitovima, mantrama i lažima. Naime, ko god se potrudi da pročita nešto o bližoj ili daljoj historiji BiH, shvatit će da su ovakve optužbe na račun Bošnjaka potpuno neutemeljene, zlonamjerne i da predstavljaju najprizemniju populističku demagogiju”, rekao je Zivzdić.

Napominje da Bošnjaci, kao stasao politički narod i neizostavni dio formule bosanske opstojnosti i cjelovitosti, kao i ukupne regionalne stabilnosti ( što trebaju znati i upamtiti svi koji žele svesti Bošnjake na vjersku skupinu ili nebitan politički faktor), nikada nisu vodili politiku nacionalne isključivosti i uvijek su bili faktor unutrašnje ravnoteže i bitna centripetalna snaga bosanske opstojnosti i cjelovitosti.

“Nikada se u historiji političkog organiziranja Bošnjaka nije pojavio politički pokret koji bi pristao na ideju podjele Bosne ili Bosne koja bi bila ekskluzivno bošnjačka. Naprotiv, Bošnjaci, koji su u posljednje vrijeme izloženi malicioznim optužbama onih koji očigledno mrze i Bosnu i Bošnjake, iako o zemlji Bosni i njenom autohtonom narodu Bošnjacima znaju jako malo, već stoljećima istrajavaju na bosanskom obrascu boreći se i u miru i u ratu, za ideju BiH kao multietničkog i višereligijskog društva zajedničkih vrijednosti”, navodi Zvizdić.

Zato je krajnji bezobrazluk optuživati Bošnjake za nepostojeći centralizam i unitarizam, ili izjednačavati njihovu politiku sa velikosrpskom i agresorskom politikom Slobodana Miloševića zbog koje su ubijene, masakrirane, silovane, spaljivane, mučene i protjerane stotine hiljada bošnjačkih porodica, muškaraca, žena i djece.
A najveći paradoks je da ove optužbe dolaze od onih koji na dijelovima teritorije gdje su Bošnjaci manjina, uskraćuju Bošnjacima pravo na rad čineći tešku diskriminaciju koja graniči sa aparthejdom.

U prilog tome govori činjenica o zanemarivo malom broju Bošnjaka koji su zaposleni u državnoj službi ili MUP-u na teritoriji bh. entiteta RS ili u kantonima u kojima su većina pripadnici bosanskohercegovačkih Hrvata.

Zato uvijek treba imati na umu “da pravo da bace kamen imaju samo oni koji su bezgrešni”. A to nisu oni koji zadnjih mjeseci bacaju kamenje na Bošnjake.
izvor:slobodnabosna