Vijesti

VUKSANOVIĆ-STANKOVIĆ NAGLASILA: “‘Srpski svet’ je poražen u Crnoj Gori; ne mogu ni klerofašisti negirati crnogorsku naciju i genocid u Srebrenici…

“Crna Gora je jasno pokazala da je uz narod BiH, i da je na strani pravosnažnih presuda Haškog tribunala”, kaže ona.

Ne može se uz gusle i diple u “srpski svet” i u EU! Ne može biti crkva veća od države, a ne mogu ni klerofašisti negirati crnogorsku naciju i genocid u Srebrenici. Saborci sa Belvedera i Adžića krivine, građani i dijasporo, neka nam je srećna sloboda!, poručila je sinoć nakon pada Vlade Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića predsjednica Kluba SDP-a u Skupštini Crne Gore Draginja Vuksanović – Stanković.

Vuksanović – Stanković je svojom odlučnošću, hrabrošću, vjerom u civilizacijske vrijednosti i spremnošću da ih brani, čak i na barikadama, zadivila javnost u regiji i pokazala da u sudaru sa takvim vrijednostima nema te sile koja neće ustuknuti, pa makar i jača bila. Njezini nastupi vratili su vjere i mnogima u regiji, da su promjene moguće.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba Vuksanović – Stanković govori o posljedicama sinoćnje odluke, odnosima u regiji, “srpskom svetu”, Beogradu i velikodržavnim projektima, stabilnosti, genocidu Srebrenici, ali i kako dalje u Crnoj Gori.

Radili su protiv interesa Crne Gore
Građanima Crne Gore čestitali ste slobodu. Kako gledate na ono što se sinoć dogodilo u Skupštini Crne Gore?

Imali ste priliku da vidite da je sinoć smijenjena Vlada Crne Gore, koja je u posljednjih godinu i više mjeseci radila protiv interesa Crne Gore, kako na spoljnom, tako i na unutrašnjem planu. Na unutrašnjem planu su potpuno razorene institucije, radilo se na urušavanju svih onih postulata koje smo usvojili po preporukama naših europskih partnera.

Zakoni su se mijenjali suprotno dogovoru s našim evropskim partnerima. To je, naravno, utjecalo na razaranje institucija. Unutar sistema se sprovodila jedna klasična klero-nacionalistička, šovinistička politika koja je izazivala podjele u crnogorskom društvu, gdje je zvanični Beograd preko Crkve Srbije, s izvršiocima u Demokratskom frontu, sprovodio politiku velikodržavnih, srpskih projekata.

Cilj je da se zaokruži ideja “srpskog sveta”, što mi nismo i nećemo nikada dozvoliti. Na spoljnom planu je porušeno sve što je urađeno do 2006. godine, od spoljne politike, preko međunarodnih odnosa, do odnosa u regionu. Tako da je vlada dobila ono što je doživjela!
Koliko je na ovaj način poslana i poruka u kontekstu priče o “srpskom svetu”?

Mi smo jasno poslali poruku da klero-nacionalistička politika, politika velikodržavnih projekata, velikosrpska politika i politika “srpskog sveta” ne može i nikada neće biti dio Crne Gore. Mi ćemo biti evropska država, imat ćemo evropsku vladu i radićemo na saniranju temelja građanske, multietničke i evrpske Crne Gore.

“Srpski svet” je poražen u Crnoj Gori! Crna Gora nije i nikada neće biti dio “srpskoga sveta”. Nikada neće biti “srpska stvar”. Ovo je jasna poruka sinoć koja je poslana, da će crnogorsko društvo, koje je građansko, uvijek oduprijeti tome. Da nećemo dozvoliti urušavanje sekularnog karaktera Crne Gore.

Kako vidite dalje procese? Bojite li se ponovnog dešavanja naroda, novih vanjskih upliva?

Što se tiče političke scene u Crnoj Gori, želim da kažem da svaki proces koji je miran je, s druge strane, legitiman, jer građani izražavaju svoj stav. Naravno, postoji linija koja se ne smije preći. Ne smije se na bilo kakav način ugroziti bezbjednost u Crnoj Gori. To je ono oko čega svi treba da brinemo, da se okupimo, to je mirna i stabilna Crna Gora. I, naravno, da vjerujem da do toga neće doći.

Svi moramo priznati genocid u Srebrenici
Vjerujem da se pričom o genocidu u Srebrenici prošle godine, ustajanjem protiv negiranja genocida, Vi osobo, ali i ljudi s kojima dijelite uvjerenja, dali snažnu lekciju, poslali snažnu poruku i pred očima međunarodne javnosti demaskirali vladu koja je sinoć pala. Kako Vi na to gledate?

Vi znate da je nedavno smijenjen ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava koji je negirao genocid u Srebrenici. Crna Gora je jasno pokazala da je uz narod BiH, i da je na strani pravosnažnih presuda Haškog tribunala. Ono što je jako važno, na tome će građanska Crna Gora i SDP insistirati, da se moramo ujediniti oko temeljnih civilizacijskih vrijednosti. Jedna od ključnih jeste da svi moramo priznati da se u Srebrenici dogodio genocid. On se ne može i ne smije negirati.

Vjerujem da nijedna vlada Crne Gore u budućnosti neće imati ministre koji će je brukati na taj način, negirati genocid i dovoditi pod znak pitanja temeljene civilizacijske vrijednosti.
izvor:slobodnabosna

To Top
$(".comment-click-858").on("click", function(){ $(".com-click-id-858").show(); $(".disqus-thread-858").show(); $(".com-but-858").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });