ZASTUPNICI NE MOGU OSJETITI KRIZU: “Dok traju politička prepucavanja u BiH, građani se bore za egzistenciju”…

Nerad političara pogubno se reflektuje na svakodnevnicu građana u Bosni i Hercegovini.
“Zastupnici, sa previsokim platama ne mogu ni osjetiti krizu, kažu građani”. Dok traju prepucavanja i političke igre, stanovnici se bore za egzistenciju ili nepovratno odlaze. Da li su svjesni kuda sve ovo vodi – mnogi se pitaju.

S jedne strane siromaštvo, a samo par metara pored luksuz. U luksuzu nadležni provode svoje mandate. Skupa auta, obezbjeđenje i velike uplate na račun.

Kada budete izabrani i uđete u jednu od institucija vaša plata mjeri se u hiljadama KM, tu su i brojni drugi benefiti. Zbog toga, kažu analitičari, biti političar je najpoželjnije zanimanje u BiH.

Čak i više od 4.000 KM primaju izabrani zvaničnici. To i ne bi bio problem da su rezultati rada pozitivni.
NEKE OD IZJAVA GRAĐANA:
Njihov nerad, kaže sarajka Matea, natjerao je da napusti svoj grad.

”Ja ne živim više ovdje upravo zbog toga. Ovdje nema perspektive, budućnosti naročito za mlade ljude”, kazala nam je Matea.

Građani iz svih dijelova države, zbog bahatog odnosa i izostanka reformi, ogorčeni.

”Neodgovorno i… nemam riječi za njih”, ”Rade kako rade, nikakvih posljedica nema i što bi mijenjali svoje ponašanje?”, poručuju građani Mostara.

I iz Banjaluke slične poruke.

”Zanemaruju narod, stavljaju sebe u prvi plan samo”, ”Boli me glava od toga!”, kažu nam.

Glava ne boli one koji imaju brojne nekretnine, a plate koje su i nekoliko puta veće od prosječne primaju i kada neodržavaju sjednice. Rijetki to smatraju pogrešnim.

”Osjećam se glupo i budalasto. Šta da kažem… izvinjavam se narodu”, naglašava Dragan Mektić, državni parlamentarac.

Dok raste cijena života u BiH u institucijama se političari hrane po niskim cijenama. O novcu građana kao da se i ne misli. U isto vrijeme revizorske izvještaje niko ne razmatra.

”Ukoliko se ništa ne dešava unutar institucija, državnih i entitetskih, proces revizije je u potpunosti zaustavljen i sada ne postoji mehanizam koji bi zaštitio novac građana”, kazao je Alen Čular iz CCI-ja.

Političkom komunikacijom, kažu upućeni, dominira lažni govor, propaganda i konfliktne poruke. To aktuelne politike održava na vlasti.

”Samo prošle godine imali smo 260 tvrdnji od čega je više od 180 bilo neistinito, neutemeljeno. Imamo puno nepoznavanja materije o čemu se priča, pozivanje na lažne podatke, pozivanja na neke izvvještaje koji nisu relevantni, pogrešna čitanja izvještaja, uzimanje podataka vrlo paušalno”, tvrdi Dalio Sijah, urednik Istinomjer.

”Oni umjesto približavanja stavova koriste, odnosno zloupotrebavljaju, institucije za daljnju konfliktualizaciju i polarizaciju društva. Po strukturi, ta njihova komunikacija je prazna… neargumentovana”, poručila je Zarfa Hrnjić Kuduzović iz Univerziteta u Tuzli.

A prazna su i brojna naselja širom države. Samo prošle godine u drugu zemlju je otišlo više od 100.000 ljudi.
izvor:n1