Vijesti

ČOVIĆEVI MEDIJI NASTAVLJAJU S NAPADIMA NA PROF. USTAVNOG PRAVA ADEMOVIĆA: “Nije on nezavisni eskspert nego prikriveni bošnjački lobista!”

“Večernji list” optužuje Ademovića da nije nezavisni eskspert nego prikriveni bošnjački lobista.

Mediji pod kontrolom Čovićevog HDZ-a, nastavili su brutalnu kampanju s ciljem potpune diskreditacije i kompromitacije uglednog profesora ustavnog prava i zamjenskog člana Venecijanske komisije pri Vijeću Evrope, Nedima Ademovića, koji se vrhuški HDZ-a teško zamjerio argumentima potkrijepljenom izjavom kako se u Ustavu BiH nigdje ne spominje legitimno predstavljanje.

Zbog izjave kako se u Ustavu BiH nigdje ne spominje legitimno predstavljanje, profesor Ademović je postao glavna meta Čovićevih medijskih snajperista, koji su otišli tako daleko da su uglednog profesora optužili da svoje “stručne” stavove oblikuje u skladu s narudžbama bošnjačke političke elite!

Tako mostarska redakcija “Večernjeg lista” piše kako profesor Ademović zapravo i nije neki stručnjak jer je “tek u 32. godini položio pravosudni ispit, a u 34. godini odvjetnički ispit”!

Također, “Večernji list” optužuje Ademovića da nije nezavisni eskspert nego prikriveni bošnjački lobista koji sa svojim partnerima redovito dobiva natječaje u vrijednosti iznad 50.000 KM po “pravnom poslu” u javnim poduzećima kao što su Autoceste. “Večernji list” navodi da je tokom 2015. godine taj ugovor bio vrijedan 49.140 KM, da bi 2017. bio nagrađen poslom vrijednim 291.300 KM te dodatno 42.651 KM ili pak 67.957 KM sljedeće godine.

-To je samo jedan mali dio, ali je zanimljivo da su na četiri posla odvjetnik Ademović i partneri dobili više od 400.000 KM u samo tri godine u jednom od javnih poduzeća koje ima desetke diplomiranih pravnika, piše “Večernji list” navodeći da je “ovaj stručnjak” za Ustavno pravo posljednjih dana izjavljivao kako se Predsjedništvo ne bavi zaštitom vitalnog nacionalnog interesa, između ostalog, Hrvata, već državničkim pitanjima najvišeg ranga.

“No prešutio je ‘stručnjak’ da, primjerice, član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda može pokrenuti vitalni interes samo pred Domom naroda Kluba Hrvata, a ne ostalih klubova, navodi “Večernji list”.

Podsjećamo, profesor ustavnog prava, Nedim Ademović, navukao je na sebe bijes HDZ-a i njegovih medija izjavom kako se u Ustavu BiH nigdje ne spominje legitimno predstavljanje.

– Legitimno predstavljanje ne postoji niti u Ustavu BiH od 1995. do danas, niti u bilo kojoj državi svijeta. Zašto? U Daytonu, potpisnici sporazuma su potpisali da će u dva organa – Predsjedništvu BiH i Domu naroda – svaki narod imati jednako pravo na sudjelovanje u vlasti. Međutim, u Ustavu BiH njihov legitimitet nije vjerski, plemenski, krvni, etnički ili partijski, već isključivo građanski. Vrlo jednostavno: Srbina biraju građani s teritorija RS-a, a Bošnjaka i Hrvata građani s teritorije FBiH. Pri tome, pojmovi “Srbin”, “Bošnjak” i “Hrvat” su stvar subjektivnog određenja, a ne politike neke etničke stranke. Sve je to najtananije objasnio Ustavni sud BiH još 2000. godine. Evo, čak i da zanemarimo da članove Predsjedništva biraju građani, već srpski, bošnjački i hrvatski građani, opet, je i za takvu situaciju Europski sud za ljudska prava, u jednom belgijskom slučaju, naglasio da tu nema ništa nedemokratski. Prema tome, Ustav BiH je jasan. Nema tu nikakvog prostora za hadezeovska tumačenja poslije 25 godina ustavnog života, izjavio je profesor Ademović.
izvor:slobodnabosna

To Top
$(".comment-click-810").on("click", function(){ $(".com-click-id-810").show(); $(".disqus-thread-810").show(); $(".com-but-810").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });