Vijesti

SPECIJALNI AMERIČKI IZASLANIK ESKOBAR O BiH: “Ne trošiti vrijeme na sastajanje s korumpiranim liderima”…

SAD će nastaviti vršiti pritisak da se izvrši deblokada institucija BiH – poručio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar za kosovski portal Reporteri.

Dejton je održavao mir 25 godina i Sjedinjene Američke Države ostaju potpuno posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. SAD će nastaviti vršiti pritisak za diplomatsko rješenje političke krize i povratak stranaka bosanskih Srba u državne institucije – rekao je.

Vrijeme je da ovim mladim ljudima damo priliku

On smatra da korupcija i trenutna situacija u BiH pogađa jednako sve konstitutivne narode i onemogućava da ekonomija ove države napreduje.

Umjesto što se vrijeme troši na sastajanje s korumpiranim liderima, više bih preferirao da SAD troši našu energiju u podizanje svijesti o velikom talentu i ekonomskom potencijalu Bosne i Hercegovine. Nadam se da će se političari usaglasiti da je fokusiranje na potrebe njihovih ljudi potrebnije od dobijanja političkih bodova ili težnji za ličnim bogaćenjem – kazao je.

Komentirajući situaciju na Zapadnom Balkanu ukazao je da mladi napuštaju ove prostore.

Mladi iz regije Zapadnog Balkana napuštaju svoje zemlje kako bi pronašli posao i prilike negdje drugo, a to čine iz jednostavnog razloga zato što za njih nema dovoljno mogućnosti u njihovim državama. Vrijeme je da ovim mladim ljudima damo priliku da iskoriste svoju energiju i domišljatost kako bi izgradili svoju budućnost i napredovali u svojim zemljama – naveo je.

“Najveći problem je korupcija”.

Kao najveći problem Zapadnog Balkana ističe korupciju.

-Korupcija je kancer, kancer koji izjeda vjeru građana u demokratiju, umanjuje instinkt za inovacijom i kreativnošću, pa ionako oskudni budžeti se rasipaju na to, što uskraćuje investiranje. Rasipa se talent cijelih generacija. To plaši investitore. Zato smo predani promicanju odgovornosti i zalažemo se kažnjavanje onih koji su umiješani u značajnu korupciju na Zapadnom Balkanu i u cijelom svijetu. SAD će nastaviti koristiti sve dostupne alate, uključujući sankcije, za kažnjavanje zlonamjernih i destabilizirajućih aktera te organizacija i preduzeća koje ih podržavaju – zaključio je Eskobar.

izvor:(Vijesti.ba)

To Top
$(".comment-click-763").on("click", function(){ $(".com-click-id-763").show(); $(".disqus-thread-763").show(); $(".com-but-763").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });