NEZADOVOLJSTVO U HERCEGOVINI: “SNSD nezadovoljan odlukama vladajućeg HDZ-a – stigao i odgovor druge strane”…

Rezultati javnog poziva gotovo svakog puta nailaze na osude ili negodovanje uglavnom opozicionih stranaka. Ovog puta nezadovoljstvo je iskazao SNSD.

Rezultati javnog poziva za prijem pripravnika u institucije Hercegovačkoneretvanskog kantona, ponovo su izazvali brojne reakcije. Ovog puta nezadovoljni su u hercegovačkom SNSD-u, tvrdeći da je prekršen Ustav, jer je na javnom pozivu kako su rekli, primljen samo jedan pripravnik srpske nacionalnosti.

Marko Bulajić je master bezbjednosnog menadžmenta. Zvanje je stekao prije više od godinu na beogradskom Univerzitetu, otkad traga za zaposlenjem u struci. Dosad je aplicirao na više konkursa i javnih poziva, ali je ishod svakog puta bio razočaravajući.

“Da ne nabrajam institucije u koje sam sve aplicirao i ne prozivam nikoga. Nažalost, zasad još uvijek bezuspješno. Svjedoci smo posljednjeg konkursa za prijem pripravnika u organe Kantonalne uprave. Nisam jedini, jako je teško i moram reći da se osjećam ružno, kao i svi, te diskriminisano zbog toga što smo drugačije nacionalnosti. Znam da je među aplikantima bilo i dobitnika i rektorove i dekanove nagrade, možda i boljih od mene.”
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona svake godine zapošljava pripravnike koji u kantonalnim institucijama uglavnom stiču prva radna iskustva. Rezultati javnog poziva gotovo svakog puta nailaze na osude ili negodovanje uglavnom opozicionih stranaka. Ovog puta nezadovoljstvo je iskazao SNSD.

Velibor Milivojević, SNSD HNK

“Činjenica da je od 168 izabranih pripavnika samo jedan Srbin – za čitavo društvo bi trebala biti posljednja crvena lampica koja treba da se upali. I treba da se vidi na koji način se biralo, da li po stranačkim, nisam ulazio u analizu odabranih, ali za mene je strašna spoznaja da je bilo mjesta samo za jednog građanina ovog Kantona srpske nacionalnosti.”

Iz Vlade odgovor da je Komisija za prijem radila prema jasnim kriterijima, a to su, kako navode, izvrsnost, dužina čekanja, prosjek ocjena i socijalni status.
Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK (HDZ BiH)

“Povjerenstvo, ja sam siguran ne pita i ne prebraja krvna zrnca ljudima, nego napravi posao koji je pred njih postavljen. Kada se taj popis sa svim pokazateljima dostavi u Vladu, Vlada na temelju toga završi prijem. Ukoliko ima, a očigledno je da ima nezadovoljstava, njih treba promatrati iz pozicije da se ne može uvijek napraviti sve po volji svih. Ima ova Vlada razumijevanja i sigurno će i u nastavku procedure ako ima nezadovoljstva tražiti načina da se i taj kriterij isprofilira i ugradi.”

Više u VIDEO prilogu BHRT-a: