ILIJA CVITANOVIĆ ŽALI ZBOG PROPASTI PREGOVORA U NEUMU: “Nije bilo prostora da se dođe do finalnog riješenja…”

Jasno smo, naveo je, insistirali na apsolutnom legitimitetu hrvatskog člana Predsjedništva.

Komentirajući pregovore političkih stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH koji su se vodili od četvrtka u Neumu predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je rekao kako tu nije bilo prostora da se tu dođe do finalnog rješenja.
“Nažalost, stvari su ostale prilično slične i jedino što je praktično urađene je da su se u ova tri dana identificirani svi oni problemi na vrlo otvoren i jasan način. Nije tu bilo prostora da se tu dođe do finalnog rješenja”, istaknuo je Cvitanović.

“Što se tiče hrvatske strane”, kaže, “moj stav i HNS – a je da nismo spremni biti izbrisani iz Ustava BiH i smatram da je to ogromna tektonska promjena kojem nije cilj otklanjane diskriminacija nego sasvim drugo uređenje BiH.”

“Ponudili smo rješenje za koje je Venecijanska komisija vrlo jasno rekla da otklanja sve diskriminacije koje je utvrdio Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu na način da se svatko može kandidirati, a bit te presude i jeste da se omogući kandidiranje svakom građaninu BiH”, objasnio je Cvitanović.

“Jasno smo”, naveo je, “insistirali na apsolutnom legitimitetu hrvatskog člana Predsjedništva. U tom pravcu je ponuđeno nekoliko modela putem kojih bi se i moglo doći do eventualnoga izbora hrvatskoga legitimnog člana Predsjedništva, ali uz brisanje nacionalne odrednice iz Ustava, što nije bilo prihvatljivo”, podvukao je Cvitanović.

Po njegovim riječima, Dom naroda je suština BiH i jednostavno je potpuno neprihvatljivo dirati njegove nadležnosti, a naročito ga pokušavati svesti na razinu Vijeća naroda u RS-u.

“Jasno smo rekli kako smo spremni razgovarati o rokovima putem kojih bismo onemogućili blokiranje procesa u FBiH i dr, ali nismo ni tu došli do finalnoga rješenja. Čak bismo rekli da nismo daleko došli uopće ni u samim dogovorima”, ocijenio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.
izvor:slobodnabosna