Da li je zdravija topla ili hladna kafa. evo šta kaže struka

Mnogi od nas ne mogu zamisliti početak dana bez kafe. Je li zdraviji izbor hladna ili topla kafa, šta o ovome kažu naučnici?
Zanimljiv je podatak da se širom svijeta godišnje popije preko 400 milijardi šolja kafe. Ispijanje kafe donosi te male rituale koji čine da se osjećamo dobro, što je dokazala i studija, u kojoj je otkriveno da kafa potiče osjećaje ljubaznosti, prijateljstva i sreće.

Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalij, riboflavin i oko hiljadu različitih biljnih spojeva. Pored toga, kafa je i odličan izvor antioksidansa. Međutim, postavlja se pitanje ima li razlike između tople i hladne kafe, i ako ima, koja varijanta je zdravija?

Topla ili hladna kafa?
Postoji više načina da napravite ledenu kafu. Hladni napitak se pravi s hladnom vodom kako bi bio manje kiseo. Ledena kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nježnija za vaš probavni sustav, za razliku od tople kafe.

S druge strane, vruća kafa ima više antioksidansa nego hladna kafa. Naravno, dodaci poput šećera mogu promijeniti zdravstvene prednosti i učiniti kafu nezdravom, piše B92.