5 razloga zašto bismo trebali češće papar koristiti: Moćna zrnca u kuhinji

Papar (crni papar, lat. Piper nigrum) (regionalno biber) je višegodišnja drvenasta zimzelena biljka penjačica iz razreda Magnoliopsida, porodice paparovki Piperaceae. Domovina crnog papra je indijska država Kerala, gdje raste divlje u planinama na Zapadnim Gatima

Od davnina se papar upotrebljava za liječenje brojnih bolesti – od artritisa i upala pa do probavnih tegoba. I danas se taj kralj začina preporučuje za jačanje imuniteta i detoksikaciju, a kada god možete, koristite svježe mljeveni…
apar je među najraširenijim začinima na svijetu, a osim što je aromatičan, izrazito je i ljekovit. U drevnoj ajurvedskoj medicini poznat je kao “kralj začina” i zbog svojih se dobrobiti koristi stotinama godina. Koristili su ga i drevni Grci te Rimljani, a cijena mu je bila “paprena”.

Od davnina se papar upotrebljava za liječenje brojnih bolesti – od artritisa i upala pa do probavnih tegoba. I danas se papar preporučuje za jačanje imuniteta i detoksikaciju, a kada god možete, koristite svježe mljeveni.
U malim zrnima krije se raskoš vitamina i minerala, poput vitaminima K i A te kalcija, magnezija, kalija i fosfora. Osim toga, papar je i izvor dijetalnih vlakana. Također može povećati apsorpciju esencijalnih hranjivih tvari, poput kalcija i selena, kao i nekih korisnih biljnih spojeva, poput onih koji se nalaze u zelenom čaju i kurkumi. Ako to nije dovoljan razlog da ga češće uključimo u prehranu, dobar je i onaj da papar potiče zdravlje probave i povećava broj dobrih bakterija u crijevima.

Kako crijeva utječu i na imunitet, kronične bolesti i raspoloženje, važno ih je držati u formi. Neka istraživanja pokazuju i da je kralj začina prirodan lijek protiv boli, a preporučuje se i za čišćenje tijela od toksina i mršavljenje.

Snažni antioksidans
Slobodni radikali oštećuju stanice i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, poput ubrzanog starenja i bolesti srca. Tvari koje se mogu pronaći u papru, protiv piperina, imaju antioksidativno djelovanje pa mogu onemogućiti ili usporiti štetu koju izazivaju slobodni radikali.

Zdravlje mozga
Piperin pomaže i pri tome da nam mozak dulje ostane u formi. Stoga papar može pomoći u smanjivanju rizika od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. Osim toga, zapaprite jelo i za bolje pamćenje.

Protuupalno djelovanje
Kronične upale povećavaju rizik od artritisa, bolesti srca, dijabetesa i raka. Brojne studije sugeriraju kako piperin iz papra može pomoći protiv upala u organizmu.

Niži šećer
Istraživanja pokazuju učinkovitost papra i prilikom vraćanja metabolizma šećera u ravnotežu. Koriste li se moćna zrnca u jelu, šećer u krvi će sporije rasti.

Niži kolesterol
Visoki kolesterol u krvi povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti, što je vodeći uzrok smrti u cijelom svijetu. Svojim blagotvornim djelovanjem papar snižava razinu lošeg kolesterola, a osim toga, smatra se da piperin poboljšava apsorpciju dodataka prehrani koji snižavaju kolesterol, poput kurkume.