Ovo su Palmer i Eichhorst poručili u Parlamentu BiH

Članovi Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa direktoricom za zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthew Palmerom, a učestvovali su i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler te šefica Misije OSCE-a u našoj zemlji ambasadorica Kathleen Kavalec.

Na sastanku su predstavnici EEAS, SAD-a, Misije OSCE-a u BiH i Delegacije EU u našoj zemlji iznijeli zahtjev da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, koji je zakazan za sutra u Neumu, analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Radne grupe.

Riječ je, kako je danas rečeno, o dokumentu u kojem su predstavnici međunarodnih institucija nastojali da na jednom mjestu objedine sve iznesene ideje. U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinijelo približavanju BiH evropskim demokratskim standardima i eurointegracijama – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Konstatirano je da je povjerenje javnosti u izborni proces oslabilo i da je nužno da se on učini pravičnim, transparentnim i odgovornim kao i da se izbroji svaki glas birača.

Vrijeme je, rečeno je danas, da se utvrdi paket izmjena koji bi blagovremeno bio predstavljen građanima, a primjenjivao bi se i na izborima u oktobru i u narednom periodu.

Članovi Radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH iznijeli su prve reakcije na ponuđeni prijedlog zakonskih izmjena, a ostavljen je prostor da se konkretnije primjedbe i sugestije iznesu tokom nastavka razgovora.

Izraženo je i opredijeljenje da Radna grupa, po potrebi, intenzivira rad kako bi posao izmjena izbornog zakonodavstva bio okočan na vrijeme i svakako prije raspisivanja općih izbora – navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)