Vijesti

SLAŽETE LI SE: Cijene proizvoda i usluga u BiH za godinu dana porasle za 6,4 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru prošle godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast za 0,7 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su poskupjeli za dva posto, stanovanje i režijski troškove 1,2 posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,5 posto, rekreacija i kultura za 0,2, restorani i hoteli za 0,5, te ostala dobra i usluge za 0,3 posto.
U prosjeku je zabilježen pad cijena alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto, odjeće i obuće za 3,5, zdravstva za 0,2, te prevoza za 0,8 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Na godišnjem nivou, nivo cijena u decembru 2021. u odnosu na decembar prethodne godine, viši je za 6,4 posto.

Zabilježen je prosječni rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 10,6 posto, alkoholnih pića i duhana za 2,2, stanovanja i režijskih troškova za pet, namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanja kuće za 3,8 posto, zdravstva za 0,6, prijevoza za 14,1, rekreacije i kulture za 1,8, obrazovanja za 0,2 posto, restorana i hotela za 3,1, te ostala dobra i usluge za 1,7 posto.

U prosjeku je zabilježen pad cijena odjeće i obuće za 6,3 posto, te komunikacija za 0,2 posto.
Prosječna plata u Bosni i Hercegovini, prema podacima koje je predstavila Numbeo, najveća svjetska baza podataka o troškovima života, je hiljadu maraka.

Prema istim podacima, procijenjeni mjesečni troškovi četveročlane porodice su 2.849 KM, a za jednu osobu oko 850 KM, i to bez stanarine.

Primjera radi, ukoliko u jednoj četveročlanoj porodici rade dva člana i imaju prosječnu platu po hiljadu maraka, to i dalje nije ni blizu dovoljan iznos kojim bi mogli pokriti sve troškove, a da ne govorimo o situacijama gdje radi samo jedan član porodice.
Izvor:klix

To Top
$(".comment-click-614").on("click", function(){ $(".com-click-id-614").show(); $(".disqus-thread-614").show(); $(".com-but-614").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });