Kako sve pivo utiče na vaše zdravlje

Od 2007. do 2020. tim naučnika u Španiji sprovodio je istraživanje o uticaju, uglavnom, alkoholnih pića na zdravlje.

Neke od studija koje su naučnici pregledali ukazuju na to da sastojci koji se prirodno nalaze u pivu, a nisu alkohol, mogu biti dobri za zdravlje. Kako je potražnja za bezalkoholnim pivom veća nego ikad, ovo je dobra vest i za one koji vole pivo, ali izbegavaju alkohol.

Još jedan zaključak do kojeg su tokom istraživanja došli je to da umerena kozumacija piva ima dobar uticaj na zdravlje. Jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce su maksimum, tvrde.

Umerena konzumacija piva štiti od kardiovaskularnih bolesti
Istraživači tvrde da pet od šest studija koje su izabrali za pregled tvrdi kako umereno pijenje alkohola može štititi od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Pivo štiti muškarce od razvoja dijabetesa
Istraživačili su izjavili kako su muškarci koji ne piju alkohol uopšte pod većim rizikom od razvoja nenormalnih nivoa glukoze od onih koji povremeno popiju pivo.

Pivo se povezuje sa zdravom gustoćom kostiju
Ako posmatramo gustoću kostiju i opasnost od loma kostiju kod starijih pojedinaca, istraživači tvrde da su oni koji su, čak i malo, konzumirali pivo u manjoj opasnosti.

Ponudili su i naučno objašnjenje: “Drugi sastojci piva deluju u sinergiji sa silikonom i stimuliraju osteoblastične ćelije koje popravljaju strukturu kostiju i pomažu reminelariziranje kostiju i zubea.”

Pivo može sniziti holesterol
Nekoliko studija upućuje na to da pivo pomaže razvijanju dobrog holesterola i regulisanju proizvodnje onog lošeg u telu, zahvaljujući velikom udelu antioksidansa.
izvor:n1