Ljekovito bilje koje smiruje kašalj

Kašalj nije bolest već je to jedan od simptoma koji ukazuje na bolesti. Najčešće se javlja uz bolesti ždrijela i grkljana, dušnika i bronhija te bolesti pluća. Razlikujemo suh kašalj (kojim je popraćena upala ždrijela, grla, dušnika), vlažni kašalj (pri početku upale dušnika i bronhija) i zreli kašalj kao nastavak ili sljedeći stadij vlažnog kašlja. Suhi kašalj ima tendenciju prelaska u vlažni i, na kraju, u zreli kašalj. Kašalj se najčešće javlja u zimskim danima, pri prehladi, ali i kao posljedica umora i slabosti. Dugotrajni ili jači kašalj i prehlada za posljedicu mogu imati »bronhitis«, koji najčešće nastaje proširenjem infekcije iz grla i nosa na bronhije. Bronhitis je praćen povišenom tjelesnom temperaturom koja traje 2-4 dana i kašljem s iskašljavanjem.
Korijen bijelog sljeza
Sljez je jedna od najčešće korištenih biljki koje se koriste za ublažavanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja. U dišnom sustavu ekstrakt sljeza umanjuje spazam mišića i oblaže sluznicu, pa tako umiruje suhi, nadražajni kašalj. Vrlo je djelotvorno biljno sredstvo za ublažavanje kašlja, ali i infekcija grla.
Najčešće korišteni dijelovi biljke sljeza u prirodnoj medicini jesu korijen i list. Korijen bijelog sljeza slabog je mirisa i okusa, sluzav je, a rabi se za smirivanje kašlja pri upali sluznice gornjih dišnih putova. Kemijska analiza korijena pokazuje da obiluje biljnim sluzima (18-35%) te pektinom i taninom, dok list osim sluzi sadrži i flavonoide, minerale i skupoletin. Djelotvoran je i kod upala sluznica usta, grla, bronha i glasnica, a za liječenje nosa koristi se u obliku kapi.
Timijan
Ova biljka ugodnog aromatičnog mirisa i gorko-ljutkastog okusa obiluje eteričnim uljima. Upravo zahvaljujući tim uljima timijanu se pripisuje ljekovito djelovanje kao pomoć pri iskašljavanju, djeluje kao bronhospazmolitik i sekretolitik. Timijan je stoga vrlo koristan kod kašlja, bronhitisa i hripavca. Timijan poboljšava probavu i rastjeruje vjetrove, pa se koristi i kao začin. Koji još prirodni lijekovi ublažavaju kašalj možete pročitati na ovoj poveznici.

No u danima kad nas temperatura, kašalj, začepljen nos i grlobolja savladaju, važno je odmoriti se i nastojati uz veće količine toplih napitaka omogućiti organizmu da se što prije vrati u normalno stanje.