Biljke koje će poboljšati kvalitet zraka u vašem domu

Sobne biljke ne samo da daju karakter i dašak prirode prostoru, već su doslovno i dašak svježeg zraka. Naime, vaša omiljena sobna biljka vaš dom čini ne samo ljepšim, već i zdravijim prostorom.

Erin Marino, voditeljica uredništva i stručnjakinja za biljke u The Sill-u, objasnila je koje sobne biljke mogu poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru.

“Kroz fotosintezu, biljke apsorbiraju ugljendioksid i oslobađaju kisik. Kroz transpiraciju, biljke povećavaju vlažnost zraka”, objasnila je.

Također, je napomenula da neke sobne biljke uklanjaju hlapljive organske spojeve iz zraka u zatvorenom prostoru.

“Sobne biljke nisu konačni odgovor na bolju kvalitetu zraka, ali apsolutno mogu biti dio rješenja”, rekao je Marino.

Salonska palma

Salonske palme bile su popularne sobne biljke još u viktorijanskom dobu. Lako ih je održavati, a pogodne su i za kućne ljubimce.

Zamija

Izvrsna opcija za slabo osvjetljenje je izdržljiva biljka Zamija, za koju je Marino rekla da može izdržati sedmicama bez vode. Međutim, također je upozorila da slabo svjetlo ne znači da ne treba biti uopće svjetla. I dalje treba biti u blizini prozora ili nekog izvora svjetla.

Jezik svekrve

Ako tražite kućnu biljku koja je tolerantna na slabo svjetlo, Marino preporučuje da uzmete biljku kontroverznog naziva – jezik svekrve. Ova biljka ima sposobnost pročišćavanja zraka i također je otporna na sušu, tako da je uglavnom možete zanemariti i gledati kako napreduje.

Bostonska paprat

Bostonska paprat može izdržati sušnije uvjete od većine paprati, što je čini izvrsnom za početak ako ste prije imali nedoumice oko kupovine. Prikladna je za kućne ljubimce i jako lijepo izgleda.

Orhideja

Orhideja je elegantan cvijet koji nikada neće izaći iz mode. Osim toga, dobre su za nas, za naše kućne ljubimce i za kvalitetu zraka.

Cik-cak kaktus ili riblja kost

Slatki cik-cak kaktus pogodan je za kućne ljubimce koji daje neočekivane teksture vašoj biljnoj kolekciji. A ako budete imali sreće može i procvjetati.
izvor:klix