Vijesti

Rasprava u Saboru RH: “Ostajete nijemi na Milanovićevo bratimljenje s Dodikom”

Na samom početku zasjedanja Hrvatskog sabora, na kojem zastupnici postavljaju pitanja članovima Vlade RH, počela je burna rasprava i to o BiH. Plenković je dobio uvrede zbog učešća koalicionog partnera Milorada Pupovca na proslavi dana RS u Banjaluci, čiji je datum obilježavanja ranije Ustavni sud BiH osporio. Ni on nije ostao dužan.
Zastupnica Selka Raspudić oštro se obraćala Plenkoviću.

“Neću Vas pitati je li Vam se osušilo grlo kada ste morali zvati Ursulu, neću vas pitati zašto je Markov trg još ograđen, zašto naričete nad nedostatkom medijske pažnje, kako vam se sviđa mijenjanja šešira vašeg najdražega koalicijskogpartnera Pupovca od proslave do proslave. Da vam se to ne sviđa, sigurno biste prekinuli koaliciju”, kazala je.

Plenkoviće nije ostao dužan. Nazvao je “ljubiteljicom Milanovića” te upitao zbog čega ostaju nijemi kada se “Milanović grli, hvali, bratimi, partneruje s Dodikom”.

“Tišina, ogromna tišina. Ništa. nula. Zero. I tako već godinu i po dana. Kao i svi koji su se očitovali prije desetak danas, šute. Šta biste Vi? Raskinuli Vašu ljubav s Milanovićem zbog te izjave? Niste. Kada aršini budu isti onda grakćite”, rekao je Plenković i prozovao njenog kolegu Bulja.

Opomena Bulju zbog izjava o RS
Reagovao je i Bulj tražeći povredu poslovnika, ali je zauzvrat dobio opomenu.

“Premijeru bih bi ukazao da na če****kim dernecima u Bačkoj Palanci i slaveći tvorevine kao što RS, je bio Vaš koalicijski partner Milroad Pupovac. Slavio je tvorevinu koja nastala na zločinu u Ratka Mladića. Na tome i dalje insistirajte”, rekao je Bulj nakon čega ga je opomenuo predsjedatelj Sabora.

Radman Grlić o razgovoru o BiH u Rusiji
U uvodu je zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ) postavila pitanje ministru vanjskih poslova RH Gordanu Grliću Radmanu o posjeti BiH.

“Hrvatska je dužna štititi prava i interese svojih državljana izvan domovine, i u BiH. Posebice je to važno istkanuta s obzirom na aktualnu političku situaciju u nama susjednoj zemlji. Pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u RH njeguju posebna interes za sva politička zbivanja u BiH. S obzirom da ste kao šef nedavno posjetili Sarajevo i Moskvu i vođeni razgovori o BiH, molim Vas da dogovorite koliko smo se približili rješavanju oko funkcionalnog ustrojstva države BiH?”, pitala je zastupnica.

Ministar je rekao kako je bio u BiH tokom velikih tenzija. Kazao je da je posjet premijera bio izuzetno dobro prihvaćen. Istakao je kako je za Hrvatsku važno da pomaže i da jedina može legitimno svjedočiti unutar EU o važnosti stabilnosti unutar BiH.

Kazao je i to da bi se na proljeće trebala dogoditi zajednička sjednica Vlade RH i sjednica Vijeća ministara BiH. Bitno je to, dodao je, zbog prometne infrastrukture, zaštite okoliša, energetskog sektora i plinske povezanosti. Govorio je i o potrebi izmjene izbornog zakona.

Za posjetu Rusiji je rekao da je otišao da pošalje “poruku mira i stabilnosti”.

“Razgovarano je o promjeni Izbornog zakona u BiH, za što sam dobio njihovu suglasnost”, rekao je Radmna Grlić.
izvor:n1

To Top
$(".comment-click-449").on("click", function(){ $(".com-click-id-449").show(); $(".disqus-thread-449").show(); $(".com-but-449").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });