Pogledajte zajedničku vježbu bh. protuterorističkih jedinica i američke vojske

Tri glavne jedinice iz Bosne i Hercegovine za borbu protiv terorizma učestvovale su u zajedničkoj vježbi i obuci sa snagama specijalne američke vojske kako bi promovisale interoperabilnost na različitim geografskim područjima u BiH.
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Specijalna antiteroristička jedinica Republike Srpske (RS CAJ) i Specijalna jedinica pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova (FMUP SSU) trenirali su u saradnji sa Specijalnom jedinicom američke vojske.

Vježba se odnosila na zaustavljanje i otkrivanje lažne terorističke mreže i očuvanje nacionalne sigurnosti što je prikazano u videu u tekstu.

Tokom vježbe SIPA i RS CAJ su zajedno radile na oslobađanju taoca (isceniranog) u Banjaluci, kao i otkrivanju laboratorije za izradu bombe u poprilično udaljenoj planinskoj kolibi.
Dalje je tokom vježbe opisan sam proces djelovanja u ovakvim slučajevima te komunikacija koja je veoma bitna kako bi sve prošlo bez problem te kako bi se “razbila” kompletna teroristička organizacija.

Tri različite organizacije su radile zajedno i demonstrirale zajedničke napore u sprečavanju nasilja pojedinih ekstremističkih grupa koje, kako je u vježbi opisano, djeluju u cijeloj državi.
izvor.n1