Srebrenica: Veterani 28. divizije ARBiH-e prigodnim programom sjetili se svojih poginulih saboraca

U organizaciji veterana 28. divizije Armije RBiH jučer su preživjeli borci i članovi porodica obišli mezarja na području opštine Srebrenica u znak sjećanja na poginule borce u periodu od 16. do 20. januara 1993. godine na području Jezera.

Oni su se okupili u Memorijalnom centru Potočari i položili cvijeće na spomen obilježja i proučii fatihu. Nakon toga su nastavili sa obilaskom mezarja na Budaku, Pečištima, G. Potočarima, Kazanima, Brakovcima, Bojni, Sućesci, Kragljivodi i Šahiti. Centralno okupljanje je održano kod spomen obilježja na Kragljivodi.

Predstavnik veterana 28. divizije Armije Bosne i Hercegovine Suljo Čakanović rekao je da se nada da će mladi nastaviti s tradicijom obilježavanjem godišnjica sjećanja na poginule borce kako bi ih sačuvali od zaborava.

– Danas, 29. godina poslije, odajemo priznanje onima koji su svoje živote ugradili u temelje odbrane naše domovine. Na današnji dan branioci Srebrenice krenuli su u oslobađanje Jezera, kote koja je dominirala širom područjem oko hidroelektrane na jezeru Perućac i šireg područja Skelana, kao i samog graničnog prijelaza i mosta preko Drine. Kota je to sa koje su svakodnevno granatirana bošnjačka sela i ubijani civili. Bila je to iznimno teška i krvava bitka, a na kraju i krvava pobjeda jer je u periodu od 16. do 20. januara 1993. godine poginulo 55 boraca, a 150 je teže ili lakše ranjeno – rekao je Čakanović koji je dodao da je u tom periodu u Srebrenici vladala glad.
Imali smo slučajeva umiranja ljudi od gladi. Glad je odlučivala o akcijama i operacijama. U tim bitkama branioci su se borili i protiv jedinica Vojske Jugoslavije. Jedna takva jedinica je bila stacionirana u Skelanima. Pored toga, imali smo stalno granatiranje i djelovanje vojske iz Srbije po teritoriji Bosne i Hercegovine što je samo još jedan od dokaza agresije na našu zemlju – rekao je Čakanović koji kaže da je cilj okupljanja sjećanje na hrabre heroje koji su svoje živote položili za odbranu domovine.

– Nadam se da mlađa generacija neće zaboraviti i da će nastaviti da se sjeća i obilježava važne datume. Moramo imati kulturu sjećanja, i da se zna da su periodu od 1992. pale velike žrtve na ovom području, da je veliki broj civila ubijen. Naša obaveza je da pamtimo sve – rekao je Čakanović.