Željko Komšić: Oružane snage su uspješne i one će opstati

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obratio se na svečanoj akademiji povodom 16. godišnjice Oružanih snaga BiH (OS BiH), poručivši kako svi građani i građanke BiH mogu biti ponosni na ovu instituciju. “Uspješniji smo nego što su mnogi očekivali”, naglasio je, dodavši kako su oni koji dovode u pitanje postojanje Oružanih snaga BiH, zapravo ozbiljna prijetnja po sigurnost svih građana BiH.
“Cilj prije 16. godina je bio da naša zemlja ima oružane snage kakve imaju države članica NATO-a. Nakon 16 godina, moja ocjena je da smo uspješniji nego što su mnogi očekivali ili što su se neki nadali. Nakon 16 godina, imamo profesionalnu vojsku koja je spremna odgovoriti mnogim izazovima i na koju svi građani i građanke mogu biti ponosni” , rekao je, podsjetivši na vježbe izvedene ove godine, poput one u Rajlovcu, ili vježbe ‘Brzi odgovor 21’ na Manjači, koja je izvedena zajedno sa Oružanim snagama SAD-a.

Za sve vježbe ove godine reakcije stručnih ljudi, posebno iz oružanih snaga država članica NATO-a su iste, nastavio je Komšić.

“A to je da su naše Oružane snage spremne i pokazuju visoku spremnost i interoperabilnost sa vojskom SAD-a i oružanih snaga evropskih zemalja, kao i drugih zemalja NATO-a”, naglasio je.

Uspjesi Oružanih snaga BiH nisu samo vojni
No, uspjesi OS BiH nisu samo vojni, naglašava predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Vaše djelovanje dopušta da napredujemo i na političkom planu. Vaši rezultati nose jedan proces – a on se tiče ispunjavanja standarda koji će nas odvesti u NATO savez. Ti standardi su, ujedno i garancija da ćemo imati slobodnije i ravnopravnije društvo, transparentne institucije i više pravednosti u društvu”, saopštio je Komšić.

U svom govoru se dotakao i onih koji dovode u pitanje postojanje OSBiH.

“Iako ste vi posao odgovorno uradili i ispunjavali obaveze, ipak su pojedinci, u posljednjih nekoliko mjeseci dovodili u pitanje postojanje Oružanih snaga BiH. Ne treba posebno trošiti riječi na objašnjavanje o koliko neodgovornim najavama se radi – najavama opasnim po sigurnost države i svih građana BiH. Dovoditi u pitanje postojanje naših vojnih snaga su ozbiljna prijetnja miru u BiH”, zaključio je Komšić u obraćanju povodom 16 godišnjice OS BiH.

Temelji na kojem su napravljene, kao i profesionalnost koju Oružane snage BiH pokazuju, dokazi su da će postojati još dugo, Komšićev je zaključak, uključujući i to da će OSBiH nastaviti služiti kao primjer kakve su institucije u BiH moguće.
izvor:n1