TEČNI ILI ČVRSTI SAPUN? Na jednu stvar bi posebno trebali obratiti pažnju

Pranje ruku, naročito u vrijeme pandemije, postalo je prioritet i jedan od najvažnijih načina za sprečavanje širenja infekcije. No, iako je mnogima svejedno koriste li sapun u čvrstom ili tečnom obliku, na jedan detalj bi trebalo obratiti pažnju.
Jedan od proizvoda koji je u vrijeme pandemije sa polica nestajao “kao lud” svakako je sapun. Iako možda niste pravili razliku između njegovog čvrstog i tečnog oblika, možda je vrijeme da to sada učinite.

Kada je stvar o čišćenju kože, možete biti mirni jer dokle god sapun sadrži osnovne sastojke koji garantuju čistoću i dezinfekciju – nije bitno u kojem je obliku.

“Svaki sapun podjednako je učinkovit u smanjenju patogena i uklanjanju prljavštine”, rekla je za TheHealthy dr. Rachel Burns, dermatologinja iz Minnesote.

Kada je riječ o zdravlju kože, uglavnom se preporučuje tečni sapun koji je znatno uspješniji u spriječavanju isušivanja i pucanja kože ruku.

“Čvrsti sapun obično ima visoku pH vrijednost što može podstaći isušivanje i pucanje kože”, tvrdi dermatologinja.

Naravno, postoje i čvrsti sapuni koji uz pomoć dodataka poput ulja, vlaže kožu i održavaju njenu hidrataciju.

Ipak, najveća prednost tečnog sapuna definitivno je to što je higijenski ispravnija opcija od onog čvrstog oblika. Budući da uglavom dolaze u bočicama i na pumpice, on onemogućava širenje virusa, jer se ne dodiruje njegova površina. Na čvrstom sapunu mogu se nalaziti virusi koji se potom lako prenose s osobe na osobu.

Osim ako ste kod kuće, preporučuje se da izbjegavate sapun čvrstog oblika. Radije se poslužite vlažnim maramicama ako ih imate pri ruci.

Kako neki ljudi više pažnje pridaju sastavu nekog proizvoda, sigurno su upoznate kako čvrsti sapun sadrži manje onih štetnih.

Mnoge hemikalije u stanju su kroz kožu ući u krvotok, a pranjem ruku veća je mogućnost nakupljanja otrovnih sastojaka. Čvrsti sapuni uglavnom sadrže manje štetnih hemikalija, a više prirodnih sastojaka.

Kako bi uspjeli sačuvati vlažnost kože, sastojci koje trebate potražiti su glicerin i ulja poput lavandinog, ružinog, limunovog i sl. Neki sapuni sadrže i shea maslac te kokosovo ili bademovo ulje koji dodatno omekšavaju kožu.

Sastojci kojih se trebate čuvati su triklosan i parabeni.

Osobe sklone alergijama trebale bi izbjegavati one proizvode koje na sebi imaju oznake “parfemi”, jer bi se zbog takvih njihove alergije mogle pogoršati.
izvor:klix