Vijesti

Vučić obećao novac RS i poručio Dodiku: Vratite se u institucija BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenili su na današnjem sastanku u Beogradu da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijeli region.
Dodik je rekao “da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći”. Spomenuo je uvrede koje su, kako je rekao, dobili nakon obilježavanja Dana RS kojeg je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim, od “političara sa Zapada i Sarajeva”, a koji su, kako Dodik kaže, “običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru”. Spomenuo je i skup u Bužimu i aktivnosti Zelenih beretki o kojima je govorio prije dva dana na skupu u Banjaluci.

Dodik je rekao da je “srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega SAD”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Vučić: Sankcije užasan presedan
Vučić je ocijenio da su “sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih predstavnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu”.

“Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje”, dodao je Vučić.

Vučić je, kako se navodi u saopćenju, zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da “učestvuju u radu institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS”. Istakao je da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da “razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS”.

“Moja molba Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Vučić je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj prijedlog.

Srbija priprema finansijsku podršku RS
Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsjednika i dviju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dviju vlada, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i Republike Srpske, saopćeno je iz Vučićevog kabienat.
Izvor:kix

To Top
$(".comment-click-307").on("click", function(){ $(".com-click-id-307").show(); $(".disqus-thread-307").show(); $(".com-but-307").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });