Dodik se oglasio iz Beograda: Bošnjaci su dobili vjetar u leđa od stranaca.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su Bošnjaci, koji smatraju da je baš sada trenutak da bi dodatno “satrli” Republiku Srpsku, dobili vjetar u leđa od stranaca.

– Prije svega, onih koji su se vratili u američki State department, a gradili su svoje pozicije na dešavanjima u BiH i djelovanju protiv Srba. Oni koji su gradili svoje pozicije i karijere na dešavanjima u BiH, odnosno na destabilizaciji Srba sada se vraćaju ponovo, da neke rigidne metode koje su ranije primjenjivali ponovo čine protiv nas. Međutim, treba se prisjetiti da Amerika ima i neko drugo vrijeme, ono Trumpovo vrijeme i ne znači da će oni ostati dovijeka, tako da mi moramo preživjeti, to je sva suština politike koju vodim – rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kazao je da u RS-u navodno nema nikakvih pokreta koji bi ukazivali na bilo kakvo nasilje ili manifestaciju sile.
– Ali to nije dovoljno, muslimani su, umjesto da su pokazali spremnost da sa Srbima sarađuju i da poštuju Ustav, pokazali spremnost da to ne poštuju, naivno vjerujući da će ogromna sila međunarodnog faktora ono što je nametnula zadržati i nametnuti jedno stanje: `Eto, ne može se to sada dirati` – rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da to tako može samo privremeno da izgleda.
– Ono što je nama uzeto od međunarodnog faktora je kršenje Dejtonskog sporazuma. To za nas nikada neće biti definitivno, niti legalno. U ovim trenucima vidimo da se digla ogromna hajka u cijelom svijetu. Vidjećemo. Šta je racionalno učinićemo. Mi od naših prava nećemo odustati. Mi samo tražimo ono što nama pripada i što je nama potpisom dato. Ništa drugo ne tražimo – ponovio je po ko zna koji put Dodik, prenijela je Srna.

Poručio je i da “Republika Srpska nije zainteresovana za neke koncepcije BiH koje idu za tim da se razgradi RS, da ukinu konstitutivne narode i da ta BiH treba da buda sreća za sve narode”.

– Naravno nije, nije sreća ni za muslimane. U svakom slučaju vidimo da oni istrajavaju u tom svom konceptu, a sad su dobili vjetar u leđa u pogledu nekih stranaca, prije svega onih koji su se vratili u State department – rekao je Dodik.
izvor:oslobodjenje