INTELEKTUALCI BiH: Iz Srbije i Hrvatske podupiru podjelu BiH

U Sarajevu je danas održana zajednička press konferencija nevladinih organizacija – Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Srpskog građanskog vijeća – Pokreta za ravnopravnost, Hrvatskog narodnog vijeća u BiH i Foruma parlamentaraca BiH 1990 – VKBI, koje su obavijestile javnost o njihovim analizama trenutne situacije i okolnosti u kojima se nalazi BiH.

Svakako je jasno da se nestabilnost BiH osim unutrašnjih političkih faktora projektuje i od susjednih država, dakle Srbije i Hrvatske, a direktnu uključenost u procese u BiH se već odvijaju na relaciji Brisel, Washington, Moskva i dijelom Peking. Dakle, građani moraju da znaju da se aktuelno političko stanje u BiH zavisi i od niza međunarodnih faktora na različit način i sa različitim ciljevima u onome što jeste BiH.

Upućena je zahvalnost građanima BiH, njih više od 60.000 koji su putem aplikacije www.izmjeneustava.com dali podršku onome što jesu usaglašeni Principi za izmjene Ustava BiH i otvorena pitanja koja su nevladine organizacije, u čije ime se obraća, uputile najznačajnijim međunarodnim predstavnicima. Zahvalnost upućujemo i desetinama organizacija civilnog društva koje su nas podržale. Ono što građani BiH treba da znaju je da mi nastavljamo sa ovom aktivnošću koja je postala najznačajnija, najmasovnija, najbrojnija aktivnost, gdje su organizacije civilnog društva praktično ušle u polje onoga što i jeste najznačajnija izmjena pravnog akta jedne države, a to je Ustav, a na osnovu međunarodnih presuda sudova Ujedinjenih nacija, Evropskog suda za ljudska prava, i Suda BiH. I to su oni principi na kojima mi zahtijevamo da se izvrše izmjene ustava BiH, a onda naravno i onoga što se zove Izborni zakon i sve što nakon toga slijedi.
Na pressu je istaknuto da su naše NGO imale imali susrete sa gotovo svim najznačajnijim predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH, počev od OHR-a, Evropske unije i niz ambasadora, kao i sa svim europarlamentarcima koji su posjetili BiH. Istaknuto je da su NGO dobili deklarativnu podršku na onome što jesu principi, i to nas nije iznenadilo, jer niko se neće usuditi da odbije principe koji su utemeljeni na presudama međunarodnih i evropskih sudova. Međutim, moramo istaći nezadovoljstvo branjenjem tih principa unutar onoga što jeste ustavno-pravni okvir BiH od tih međunarodnih predstavnika. Još se jasno ne prepoznaje njihova odlučnost da ono što jesu evropski standardi utemeljeni na pravnosnažnim presudama, primjenjuje i primjeni u BiH.

Zato će naše organizacije obnoviti i napraviti još jedan krug razgovora i zahtijevati jasno određivanje od onih koji imaju direktnu ulogu za dešavanje u BiH, a to je prije svega Ured visokog predstavnika, da se jasno, decidno, precizno odredi prema ovim principima, i zahtijevat ćemo očitovanje ambasadora koji sjede u PIK-u, te koji daju određenu političku saglasnost visokom predstavniku, da vidimo zbog čega se u BiH još od onih koji nam govore da treba da ispoštujemo te presude, ne vrši pritisak u kontekstu primjene presuda i njihove implementacije u BiH. Jer jasno je svima koje su to političke snage koje ne žele da se te evropske presude provedu unutar BiH .

Naše organizacije nisu zadovoljne odgovorom i aktivnošću političkih stranaka demokratske provenijencije u BiH, koje su u potpunom rasulu i nekim partikularnim stranačkim borbama u pripremi za izbore u 2022. godini, u situaciji kada je ustavnopravni poredak BiH u potpunosti narušen. Stoga ćemo obaviti susrete sa onim političkim organizacijama koje sebe nazivaju bosanskohercegovačkim ili koje jesu za BiH na temelju onoga što jesu evropski standardi i evropski principi, da se i oni jasno odrede spram ovih naših ponuđenih principa koji ustvari BiH definišu kao državu punih ljudskih prava i sloboda. Ovo što smo ponudili jeste i zahtjev više od 60.000 građana da bude minimalni uvjet za pregovaranja i dogovaranja u BiH koja traju već nekoliko mjeseci.

Iskaz te podrške mora biti definisan prema onome što su njihove strategije koje bi trebale da imaju u periodu političkom ispred nas i njihovom jasnom djelovanju u institucijama BiH. Tu mislimo na Predsjedništvo, Vijeće ministara, Parlamentarnu skupštinu oba doma i niže nivoe vlasti, kao i ono što se zove sudska vlast u BiH, dakle Tužilaštvo i Sud BiH jer evidentno je da ni te institucije ne djeluju onako kako bi trebale, odnosno kako im nalaže zakon. I to je jedan veliki problem.

I dalje stojimo na stanovištu, koje je u skladu sa odredbama Ustava BiH i svim važećim zakonima, da ne postoji nikakvo legitimno predstavljanje naroda, te odbacujemo sve pregovore koji se pokušavaju voditi na ovoj lažnoj matrici, koja je vještački umetnuta u javni prostor. Nijedan političar, ma iz koje stranke da dolazi, ne predstavlja narod i nema ni legitimitet ni legalitet da se predstavlja ni unutar BiH, a kamoli izvan BiH u takvom kapacitetu. Neka javno kažu ako mi ne iznosimo istinu i neka se pozovu na bilo koji član ustava ili na bilo koji zakon gdje piše da neki od predstavnika naroda u institucijama vlasti ili stranaka predstavljaju taj narod. Dakle, ta matrica, ta prevara i ta podvala ista je ona koja se koristi u kontekstu konstitutivnih i konstituentnih naroda i to je potpuno političko zamagljivanje istine i jasnih činjenica.

Pregovori se imaju i moraju voditi isključivo na institucionalnom nivou, posebno sa funkcionerima susjednih država iz Srbije i Hrvatske koje podupiru etno teritorijalnu podjelu BiH. U BIH su legitimni samo predstavnici političkih stranaka i u tom kapacitetu se mogu politički lideri sastajati, kako u BiH, tako i van BiH.
IZVOR:VIJESTI.BA