Firma iz BiH bila uvoznik kontejnera s 220 kg heroina, pogledajte akciju hrvatske policije

Firma iz Trebinja bila je uvoznik 220 kilograma heroina koji je stigao u kontejneru iz Turske, piše Jutarnji list. Kompanija je angažirala hrvatskog špeditera za prijevoz kontejnera s drogom koja je trebala doputovati do krajnjeg odredišta u Belgiji, ali je izvađena u Hrvatskoj.

Nakon toga su kocke s olovom zavarene, a samo je jedna pošiljka s heroinom stigla do odredišta.
Međutim, krajnji naručitelj milionske pošiljke droge, koja je bila namijenjena zapadnoevropskom tržištu, nije preuzeo teret, i to se još uvijek utvrđuje.

Ono što je sa sigurnošću ustanovljeno jest da špediter, a riječ je o lokalnoj firmi, ni na koji način nije bio involviran u sadržaj 80 tona olova koji je stigao do pločanske luke. Upravo su sadržaj kontejnera, uvoznik i krajnje odredište izazvali sumnju kod carinika prilikom profiliranja kontejnera koji stižu u pločansku luku, pri čemu je kontejner koji je stigao iz Turske bio označen kao potencijalno sumnjiv.

Piljenjem kontejnera i vađenjem droge posao hrvatske policije nije bio završen. U saradnji s policijama drugih država, kamion koji je prevozio olovne kocke imao je diskretnu pratnju tokom cijelog puta do Belgije kako bi zaštitili vozača koji je dovezao olovo, ali bez heroina na odredište. Heroin je u pločanskoj luci zaplijenjen 11. oktobra prošle godine, a kontejner s olovnim kockama, koje su bile ponovno zatvorene, nastavio je put za Belgiju.

Kad je riječ o zapljeni 62 kilograma kokaina skrivenog u 54 paketića na brodu koji je prevozio ugljen iz jedne kolumbijske luke, “roba” je bila smještena na 16 metara ispod morske površine pa je postojala opasnost da se kokain, koji je kao i heroin bio namijenjen zapadnovuropskom tržištu, odvoji od broda.

Kako doznaje Jutarnji list, skladište s drogom držali su jaki magneti, a nije bio zavaren kako to obično krijumčari rade. Prema prvim policijskim procjenama, droga bi na ilegalnom tržištu vrijedila 17 miliona eura, a u manje od pola godine.
Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog direktora policije, rekao je da je pločanska luka samo jedna od luka kojom kokain iz Južne Amerike stiže u Europu i da se u drugim evropskim lukama bilježe puno veće zapljene droge. S ciljem ostvarenja i promicanja zajedničkih interesa u borbi protiv nezakonite trgovine narkoticima, jučer je u Ravnateljstvu policije potpisan Memorandum o saglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Agencije Sjedinjenih Američkih država za borbu protiv narkotika.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije Antonio Gerovac te ataše regionalnog Ureda DEA-e u Hrvatskoj Kevin Fejeran, potpisnici su Memoranduma koji je dokaz jačanja hrvatsko-američke suradnje u borbi protiv nezakonite trgovine drogama i ostalih oblika transnacionalnih kaznenih djela.
izvor:klix