OŠTEĆEN ZID: Kako popraviti? POGLEDAJ

Rupe na zidu , a pogotovo rigpsu kao nešto osjetljivijem materijalu se nerjetko dešavaju… Bilo one manje ili pak nešto veće, ne brinite se, majstor vam neće trebati. Uz malo truda i pravi alat , možete biti sam svoj majstor.
Sanacija rupa u zidovima kitom i bojom je jedan od najjednostavnijih projekata koje možete poduzeti da bi uljepšali svoj dom. Prije nego što počnete da kažemo nešto o kit masi. Kit masa se sastoji od gipsa u prahu i veziva, a koristi se za krpljenje manjih rupa, pukotina i drugih oštećenja na zidu. S obzirom da se može primjenjivati na različitim materijalima, postoji nekoliko vrsta kita.
Korak 1. Priprema rupe/oštećenja

Prije nanošenja kita morate očistiti oštećenje kako bi kit smjesa mogla da se zalijepi. Špahtlom lagano sastružite područje okolo rupe da bi ga izravnali sa ostatkom zida. Obod rupe možete obraditi i finim šmirgl papirom ukoliko nema previše fragmenata koji strše. Nakon što ste izbrusili površinu vlažnom krpom obrišite prašin
Korak 2. Nanošenje kita

Malu količinu smjese zagrabite ivicom špahtle, jer ne želite mrljati po vašem zidu , nego staviti onoliko koliko vam je potrebno da bi se popunile rupe. Ivicu špahtle postavite na zid pod uglom od 45° i laganim pokretima nanosite smjesu na rupu sve dok je ne popunite. Sav višak uklonite špahtlom koju će te ovaj put namjestiti pod uglom od 90º, pri tom budite pažljivi da sa viškom ne povučete i kit iz samog oštećenja. Poslije struganja okolne zaostatke uklonite vlažnom krpom. Učinite ovo prije nego što se smjesa stegne. Nakon sušenja moguće je da će se kit skupiti i povući ispod površine zide. U tom slučaju ponovo nanesite malu količinu smjese preko rupe, i ostavite da se osuši. Ukoliko površina osušene zakrpe bude iznad površine zida, lagano finim šmirgl papirom izbrusite zakrpu sve dok se ne izjednači sa ostatkom zida. Nastalu prašinu uklonite vlažnom krpom.
Korak 3. Bojenje

Kod manjih rupa možete koristiti staru boju, preostalu od prethodnog krečenja, koju će te primjeniti lokalno dakle samo na području koje ste popravljali. Ukoliko se radi o većim rupama ili se oštećenja nalaze na više mjesta, poželjno bi bilo da kompletan zid okrečite ponovo.
Još da napomenemo da ovi savjeti važe za oštećenja promjera do 5 cm. Za veća oštećenja potrebna je podloga za koju će se kit ili neko drugo vezivno sredstvo uhvatiti, no o tome nešto više u nekom od narednih postova.