Neki predmeti u kući donose nesreću. Provjerite da li ih posjedujete

Prema feng shuiju i drugim kulturnim tradicijama, određeni predmeti kućnog dekora poput stolice za ljuljanje ili pokvarenih satova mogli bi vaš dom podvrgnuti nesreći.
Legende iz cijelog svijeta stoljećima ljude upozoravaju na lošu sreću. Za one koji ova praznovjerja smatraju istinitim postoji pregršt kućnih potrepština i predmeta koji mogu unijeti negativnu energiju u vaš dom.

Dok su neke od ovih stvari jednostavno praktične za držanje van kuće, neke priče vezane za ove predmete daju opravdan razlog za izbjegavanje.

Stolice za ljuljanje

Samo zamišljanje škripave stare stolice za ljuljanje, koja se polako kreće naprijed-nazad u mračnoj, napuštenoj prostoriji, vjerovatno je dovoljno da shvatite zašto sujevjerni ljudi više vole svoje stolice čvrsto postavljene na podu.

Međutim, prema irskoj legendi, prazna stolica za ljuljanje je otvoreni poziv zlim duhovima da sjednu. Ako se stolica sama kreće, to je siguran znak da je duh već prisutan.
Zelena boja zidova

Ovo praznovjerje zapravo ima čvrstu osnovu u historijskim činjenicama jer su u jednom trenutku zelene boje zapravo mogle biti smrtonosne.

Tokom 18. stoljeća sintetičke zelene farbe su se pravile sa novootkrivenim jedinjenjem bakra, vodika i arsena. Zidovi ili papir obojeni zelenom bojom mogli su ispuštati otrovne plinove kada su vlažni, a neki radnici u fabrikama u to vrijeme su se razboljeli i umrli od izloženosti bojama.

Iako se boje više ne proizvode s ovim jedinjenjem, neki sujevjerni vlasnici kuća čak i danas gledaju na zelene zidove kao loš znak.
Pokvareni ili zaustavljeni satovi

Feng shui tradicije upozoravaju da ne držite polomljene predmete u svom domu, jer oni predstavljaju i unutrašnji i spoljašnji nered koji ne treba imati prostora u vašem životu. Pokvareni sat posebno može biti loš znak.

Feng shui nalaže da alati za mjerenje vremena uvijek budu u ispravnom stanju, kako ne biste rizikovali da zaglavite u kolotečini i da “prestanete ići naprijed u svom životu”.