Ljekovita svojstva Trnine

Trnina (crni trn) je ljekovita biljka grmolikog oblika. Plodovi su joj zeleni a kad sazriju postaju plave, skoro crne boje.

Plodovi su ukusni za jelo tek kada ih nekoliko puta prekrije mraz. Prije toga su oporog i kisalog ukusa. Ne otpadaju sa grančica sve do proljeća.

Cvijet se bere u doba cvjetanja, od marta do aprila. Plod u jesen, a korjen u proljeće i jesen.

Najbolje je plodove osušiti u rerni na temperaturi od najviše 45 C. Cvjetovi se beru u početku cvatnje. Prije nego se potpuno otvore. Suše se na prozračnom i sjenovitom mjestu. Čuvaju se na hladnom i suhom mjestu kako ne bi izgubili ljekovita svojstva.
Listovi se skupljaju neposredno nakon cvatnje, dok su još vrlo mladi. Oni sadrže tanin, gorke tvari, kalij i kalcij, te mnogo vitamina C.

Pored voćnog Šećera u plodovima trnine se nalaze organske kiseline, pektin, tanini i smolA, te velikA količinA vitamina C.

Plodovi trnina su se još od davnina sušili i koristili za spravljanje čaja. Svježi plodovi se koriste za pekmez, marmeladu, vino, rakiju, liker, ocat, voćni sok, kompot itd. Iako kisali kada se pripreme sa šećerom ili sirćetom plodovi trnine gube opori okus. Zato se u nekim zemljama plodovi trnine stavljaju u sirće i koriste umjesto maslina.

Preparati od trnine u normalnim količinama neće izazvati nikakve štetne posljedice. Prekomjerno konzumiranje može izazvati želučane tegobe.

Slatke pripravke od plodova trnine (marmeladu,sok, sirup i žele) možemo davati čak i maloj djeci. Osim što imaju ljekovito djelovanje, slatki pripravci od trnine pozitivno djeluju na apetit.

cvijet trnine

Kod trnine su ljekoviti slijedeći dijelovi:

plodovi,
cvjetovi,
listovi,
kora i
korijen.

Danas se za liječenje najčešće koriste plodovi, cvjetovi i listovi, dok se kora i korijen koriste vrlo rijetko, skoro nikako.

Od plodova trnine napravite sirup koji je izuzetno dobar lijek za liječenje proljeva i slabokrvnosti, te upale sluznice želuca i crijeva.
Cvjetove trnine skupljajte, sušite ih i koristite protiv kašlja i bolesti dišnih organa, ali i za čišćenje krvi, želuca i crijeva.

Za čiščenje želuca i crijeva možete koristiti skuhane plodove.

Isto tako plodove tnine potopite u vino i koristite protiv bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenaca, reume, artritisa i gihta.

Koštice plodova trnine osušene i samljevene u prah pospješuju izlučivanje mokraće, pomažu kod bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenaca.