Liječenje vanjskih i unutarnjih hemoroida

Hemoroidi predstavljaju bolne i neugodno otečene krvne žile u i oko anusa. Hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji a različiti su i simptomi i liječenje. Ne radi se o opasnom ili životno ugrožavajućem stanju, ali ponekad hemoroidi mogu ozbiljno krvariti. Točan uzrok bolesti hemoroida nije poznat, a postoperativna bol nakon klasične operacije jedna je od najgorih.
Hemoroidi kao učestali problem
Ozbiljnost simptoma hemoroida koja često može prikriti daleko ozbiljniju bolest ne dozvoljava odgađanje odluke za pregledom.
Patite li od hemoroida, onda najčešće patite pritajeno dok se može izdržati, ali budite sigurni da niste sami. Svaka druga osoba do 50 godina starosti već ima određene probleme s hemoroidima. I tako dok hodate i u tišini razmišljate o svom problemu, sigurno ćete biti okruženi mnogim “istomišljenicima”. Hemoroidi zasigurno nisu omiljena tema za razgovor uz kavicu, jedino ako nemate iste simptome kao i vaš sugovornik, a i onda je to više šapćući razgovor. Simpatičan izraz “pain in the ass” sasvim dovoljno govori o kakvoj se muci radi.

Sama pomisao na prvi pregled baca u očaj i one najhrabrije, a tek prst u stražnjici i guranje različitih instrumenata. Nažalost, takav je pregled i od toga se ne može pobjeći. Ozbiljnost simptoma hemoroida koja često može prikriti daleko ozbiljniju bolest ne dozvoljava odgađanje odluke za pregledom i da se učini nešto, a o besmislenoj izjavi “to su sigurno samo hemoroidi” ne treba posebno govoriti. Ista često biva izrečena i od liječnika opće medicine, a u dobroj namjeri da utješi svog zabrinutog pacijenta.

Imamo li hemoroide je najčešće pitanje koje si postavljamo kod ovakvih tegoba. Pravi odgovor je da svi imamo hemoroide (kao što i svi imamo vene), no pitanje je imamo li probleme sa hemoroidima koji su po svojoj strukturi arterijsko-venski kavernozni spletovi u obliku spužvastih jastučića različite veličine i tipične lokalizacije. Nadalje, zbog toga što poodmakla faza bolesti može pobuditi sumnju na rak debelog crijeva (koji je ionako u porastu) zbog vrlo sličnih simptoma, pristup ovom stanju mora biti ozbiljan i stručan.

Vanjski i unutarnji hemoroidi
Krvarenje je najčešći simptom unutarnjih hemoroida.
Po staroj podjeli hemoroidi mogu biti vanjski i unutarnji, no zabluda je da su unutarnji postali vanjski – oni su, naime, počeli izlaziti van. Samo unutarnji se dijele na četiri stupnja ovisno o tome ispadaju li ili se sami vraćaju. Nisu bolni, ali krvare, i upravo to je najčešći simptom unutarnjih hemoroida. Vanjski su od početka vanjski, a kada počnu smetati zbog tromboze i upale bivaju jako bolni, često uz svrab i pečenje, pokriveni su kožom, a unutarnji sluznicom. To je zbog toga jer se embriološki čmarni kanal razvio od dva različita dijela – endoderma i ektoderma. Unutarnji dio nije pod našom voljom i nema osjetne živce, zato ne boli, dok je vanjski dio pod našom kontrolom i dobro je inerviran te su zato zbivanja u tom dijelu bolna.

Četiri stupnja unutarnjih hemoroida
Danas se sve češće negira postojanje vanjskih hemoroida, što unosi poprilični zbrku prosječnom internetskom korisniku pri pretraživanju ovog pojma. Potreba za promjenom u nazivu dolazi iz više razloga: različite građe, simptomatologije te liječenja. Dakle, sada postoje samo hemoroidi i oni se nalaze unutra, prijašnji vanjski hemoroidi su analne ili perianalne vene, te tako kod prijašnje tromboze vanjskih hemoroida danas koristimo naziv analne, tj. perianalne tromboze.