Kako ukrasiti jelku za Novu godinu

Neki bi rekli da za to nije potrebno nikakvo znanje i vještina, ali ako jelku ukrašavate svake godine, vjerovatno se pitate kako okititi jelku i nedostaje vam malo inspiracije da vaš novogodišnji dekor izgleda svježe, moderno i drugačije nego prije.
Odaberite shemu boja

Držeći se jedne sheme boja učinićete da vaša jelka izgleda potpuno. Imajte na umu da odaberete nešto što neće previše odudarati od prostorije u kojoj se nalazi jelka. Ovo su neke od najpopularnijih shema boja:

Klasične božićne boje – crvena i zelena. Naglasite zeleno stablo crvenim ukrasima, vijencima i vrpcama jer crvena nadopunjuje zelenilo na divan i jedinstven način. Ako želite dodati ukrase u drugoj boji neka budu zlatni ili metalik. Crvene, zelene ili transparentne lampice najbolje se slažu sa ovim stilom.

Zimske boje, poput plave, srebrne i ljubičaste. Ako se odlučite za ovu shemu, pokušati izbjeći miješanje sa crvenim, žutim ili zlatnim ukrasima. Odaberite transparentne ili plave lampice uz ovaj stil. Za uistinu minimalistički zimski izgled koristite samo bijele i srebrne ukrase.

Metalik boje, kao što su zlatna, srebrna i brozana. Dobra vijest je da se metalne boje lijepo uklapaju zajedno, a možete igrati s jednom, dvije ili sve tri. Najbolje se kombinuju sa providnim lampicama.

Tople ili hladne boje. Ako želite stablo koji je više raznoliko, pokušajte se držati ili toplih ili hladnih boja. Na primjer, okitite drvo crvenim, narandžastim i zlatnim ukrasima ili hladnim bojama poput zelene, ljubičaste, plave i srebrne.

Odaberite temu

Neki ljudi biraju određenu temu za svoje jelke, poput anđela, pahuljica ili snješka koju uklope sa ostatkom dekora u kući. Možete dekorisati i ukrasima koje ste prikupili iz određene zemlje ili grada i tako svoju jelku istaknuti od ostalih.
Evo nekoliko osnovnih pravila kojih se treba pridržavati prilikom kićenja jelke:

Ispod jelke postavite dekorativnu prostirku koja će kupiti otpale iglice
Prve na jelku postavljate lampice ali prije svega ih isprobajte. Uključite ih u struju i provjerite da li ima pregorjelih lampica
Ukrase postavljajte od vrha jelke prema dnu
Po granama prvo rasporedite najveće kugle a zatim manjim popunite praznine
Teže ukrase postavite bliže deblu stabla jer su grane tu najjače i mogu podnijeti više težine
Ukrase koje želite naglasiti postavite blizu lampica, što postiže lijep efekat posebno sa staklenim i metalnim ukrasima koji reflektuju svjetlo
Ravnomjerno rasporedite ukrase po stablu. Pobrinite se da previše ukrasa ne visi na svakoj grani jer se može slomiti
Pazite da ne pretjerate sa kićenjem, jer previše detalja na jelki može pokvariti njenu ljepotu
Na vrh jelke postavite zvijezdu ili ukras po želji, a možete i izostaviti ovaj korak
Ako nemate klasičnu jelku, možete je napraviti od raznih materijala, pogledajte nekoliko ideja ovdje.

Novogodišnji ukrasi za jelku
S obzirom da se novogodišnji ukrasi za jelku mogu naći u svim mogućim oblicima, bojama, veličinama i materijalima, biranje nije nimalo lagan posao. Potragu će vam olakšati ako obratite pažnju na boje i stil uređenja vašeg doma, pa ukoliko je on npr. minimalistički, najbolje je da i jelka bude takva.

Klasične kugle za jelku
Najčešći su novogodišnji ukrasi za jelku , a uglavnom su od stakla ili plastike. Dolaze u raznim bojama i dezenima, mat i sjajnim verzijama. Većina trgovina ih prodaje u setovima od 6 do 12 komada.

Kugle za jelku možete dekorisati lakom za nokte, bojom u spreju, dodavanjem raznih šljokica ili sjaja. Kuglice će dobiti novi sjaj ako ih premažete ljepilom i uvaljate u šljokice. Ako su kuglice stare ili vam se jednostavno ne sviđa kako izgledaju, preko njih zalijepite ukrasni papir ili ih presvucite u platno koje ćete na vrhu vezati ukrasnom trakom.