Izvještaja o političkom dogovoru tokom Varhelyijeve posjete BiH

Mediji u Bosni i Hercegovini su danas objavili sadržaj dokumenta kojeg je navodno šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler napisao neposredno nakon posjete komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyija BiH, gdje je boravio 24. i 25. novembra i održao sastanke s političkim predstavnicima i predstavnicima vlasti. Osim detalja dogovora kojim se definirao pokušaj izlaska iz trenutne krize, kao glavni krivac za istu imenovan je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.
“EU ministri su se sastali na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, kako bi čuli izvještaj komesara Olivera Varhelyija, koji je boravio u posjeti BiH 24.-25. novembra a što je obuhvatalo posjete Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, gdje se sastao sa političkim liderima i razgovarao o načinima hitnog izlaska iz političke krize. Činilo se da je postignut labav politički dogovor, koji ne samo da bi zaustavio implementiranje politika za unilateralno povlačenje Republike Srpske iz državnih institucija, nego bi također odblokirao donošenje odluka na nivou BiH, kako bi se nastavio rad na EU reformama”, navodi se u dokumentu u koji je N1 imao uvid.

Komesar Varhelyi je podijelio impresije sa susreta s bh. političkim liderima, kojima je prenio značaj hitnog rješavanja trenutne političke krize s ciljem rada na donošenju odluka o provođenju investicijskih projekata unutar Ekonomskog i investicijskog plana (EIP) za Zapadni Balkan.

“Neuspjeh postizanja tog cilja unutar datog roka bi rezultirao time da BiH – kao jedina zemlja u regiji Zapadnog Balkana iako bi mogla biti najveći korisnik istog – izgubi jedinstvenu priliku da uzme korist od 1,5 milijarde eura iz investicijskog fonda. Stoga, tijela za donošenje odluka trebaju biti odblokirana što prije, fokusirajući se na bitne EU reforme, koje su uslov za podjelu sredstava iz EIP i Zelene agende za Zapadni Balkan. Što se tiče neophodnih reformi, komesar je pojasnio kako izbirljivost nije opcija kao ni povratak na ograničeni ili nedostatak progresa u implementaciji istih, kao što je to bio slučaj prije političke krize. 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije moraju biti ozbiljno adresirani i postojala je jedinstvena prilika da se to napravi trenutno”, navodi se u dokumentu.
“Kao takav, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i lider SNSD Dodik signalizirao je spremnost za dvije stvari. Prvo, odgađanje glasanja o unilateralnom povlačenju RS iz državnih institucija u periodu od 6 mjeseci. Drugo, o povratku predstavnika RS u tijela za donošenje odluka na nivou BiH kako bi se radilo na implementaciji EIP, uključujući i reforme u tu svrhu”, piše dalje u izvještaju kojeg potpisuje ambasador Sattler a čiju kopiju je objavio portal Istraga.ba.

Kasnije se u izvještaju ističe kako je komesar pojasnio da će sjednica stvarno biti održana ali kako će se najaviti moratorijum od šest mjeseci na donošenje zakona o unilateralnom povlačenju iz državnih institucija. Ovo je dogovor, a predstavnici RS bi se smatrali odgovornima za bilo kakvo suprotno djelovanje.

Podsjećamo, sjednica Narodne skupštine RS na kojoj su izglasani zaključci o povlačenju saglasnosti entiteta o osnivanju pojedinih državnih institucija održana je 10. decembra.
izvor: N1