Opasne bolesti koje se skrivaju iza kašlja

Mnoge osobe u slučaju zdravstevnih tegoba odlažu odlazak kod doktora i ignorišu simptome, ponekad i ozbiljnih bolesti. Kašalj može da bude jedan od tih simptoma.

Klasični produktivni tj. vlažni kašalj koji traje nedelju ili dve i praćen je curenjem iz nosa, upaljenim grlom, glavoboljom, čestim kijanjem i temperaturom najčešće je posledica prehlade ili gripa. U nastavku pogledajte koje se bolesti skrivaju iza dugotrajnog kašlja.

Bronhitis (do nekoliko nedelja)
Kratak i iscepkan kašalj koji se teško smiruje jedan je od znakova bronhitisa. Započinje blago pa često nemate osećaj da je u pitanju teža bolest poput bronhitisa već da je u pitanju samo prehlada, ali nakon nekog vremena razvija se u težak , čak i bolan kašalj praćen iskašljavanjem sekreta u različitim bojama (od smeđe do zelene i žute). Obavezno se obratite lekaru kako biste utvrdili da li je bronhitis uzrokovan bakterijskom infekcijom , koja zahteva lečenje antibiotikom.

Upala pluća (do mesec dana)
Kada se plućno tkivo inficira zbog prisustva virusa, bakterija ili gljivica, javlja se jak kašalj specifičan po tome što je praćen otežanim disanjem tj. kratkoćom daha. Ako uz to iskašljavate bezbojni sekret, osećate se jako umorno i imate blagu temperaturu, velika je verovatnoća da ste oboleli od upale pluća i zato što pre posetite doktora, jer ovakvo stanje ponekad zahteva hospitalizaciju.

Astma (hronični kašalj)
Kod astme dolazi do sužavanja disajnih puteva usled upale pa osoba teško diše, oseća stezanje u grudima i takozvano ‘zviždanje’ u plućima praćeno napadom suvog, neproduktivnog kašlja. Pluća imaju bolji protok vazduha u toku dana i kasnog popodneva i do ovakvog kašlja dolazi ujutro, predveče ili tokom noći.

Gastroezofagealni refluks (hronični kašalj)
Kiselina koja iz želuca prelazi i iritira donji deo jednjaka može biti uzrok pojave suvog kašlja. To se često događa nakon obilnih obroka ili prilikom zauzimanja ležećeg položaja, jer tada kiselina lakše prelazi u donji deo jednjaka. Ako primetite da su kod vas kašalj i tegobe sa želucem povezani, obratite se doktoru jer možda imate gastroezofagealni refluks. U tom slučaju pripazite na ishranu pre spavanja jer ga obilni i teški obroci u to vreme pogoršavaju.

Bolest štitaste žlezde (hronični kašalj)
Prati vas uporan i suvi kašalj, obavili ste sve standardne lekarske preglede i lekari nisu pronašli uzrok vašeg problema? Proverite štitastu žlezdu jer je kašalj jedan od čestih simptoma problema sa štitnom žlezdom, pogotovo ako je praćen osećajem stezanja, bola u grlu, kao i gušenja.

primed-2Primed 2 diši lako JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI KRISTALISANOG LIPOVOG MEDA I KALCIJUMA. Aktivni sastojci preparata deluju dvostruko na respiratorne organe. Pomažu razgradnju i iskašljavanje gustog sekreta, olakšavajući protok vazduha u disajnim putevima. Pored toga, aktivni sastojci preparata smanjuju osetljivost disajnih organa na alergene iz vazduha i deluju na opuštanje disajnih puteva, čime ublažavaju i proređuju astmatične napade.
PRIMED 2 DIŠI LAKO stimuliše rad i regeneraciju oštećenih disajnih puteva i pomaže u tretmanu virusnih i bakterijskih infekcija respiratornih puteva.